Hrvatska
StoryEditor

Vlada fiksira tečaj franka za obrtnike, OPG-ove i slobodna zanimanja

02. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

Vlada Republike Hrvatske održala je danas telefonsku sjednicu s koje je predložila i u saborsku proceduru uputila amandmane na Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kreditnim institucijama.

Prvim se amandmanom, zbog logičke povezanosti materije, dosadašnji članci 156. i 157. kojima su propisane prijelazne i završne odredbe u vezi s postupcima prisilne likvidacije i stečaja te postupanje u slučaju započetih stečajnih postupaka spajaju se u jedan članak 156.

Drugim se amandmanom mijenja članak 157. Izmjene ovoga članka, potaknute su nedavnom dopunom Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojom je pružena zaštita potrošačima s kreditima u CHF i u kunama uz valutnu klauzulu u CHF od iznenadnog naglog porasta tečaja švicarskog franka, fiksiranjem tečaja kune u odnosu na CHF na razinu 6,39 kuna za 1 CHF.   Ovim Amandmanom, isti stupanj zaštite pruža se i dužnicima – fizičkim osobama kada obavljaju registriranu djelatnost. Točnije, spomenuto fiksiranje tečaja primjenjuje se na fizičke osobe koje obavljaju djelatnost slobodnih zanimanja, obrtnike, trgovce pojedince  te nositelje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, neovisno o visini i vrsti kredita u CHF ili u kunama uz valutnu klauzulu u CHF.

Razlika visine anuiteta odnosno obroka primjenom fiksiranog tečaja trošak je kreditne institucije, a mjera se uvodi s ograničenim rokom od godinu dana nakon stupanja na snagu Zakona.

Naime, ove kategorije dužnika, na jednak su način kao i fizičke osobe – potrošači, zbog naglog porasta tečaja izloženi  rastu troškova koje nisu u mogućnosti apsorbirati te su dovedeni u neodrživ ekonomski položaj, ugrožena je njihova egzistencija i daljnje poslovanje, poručuju iz Vlade.

28. travanj 2024 18:54