Hrvatska
StoryEditor

Vlada mijenja zakon o reprezentativnosti

16. Siječanj 2014.
Piše:
liderhrt

Na sjednici Vlade, pred ministrima je prijedlog Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata za sudjelovanje u tripartitnim tijelima na nacionalnoj razini te kriteriji i postupak utvrđivanja reprezentativnosti sindikata za kolektivno pregovaranje.

Vlada predlaže izmjene tog zakona koji sindikati nastoje pobiti ustavnom tužbom i hvali sekako je sindikate potaknula na udruživanje. Zakon je na snazi godinu i pol, i u tom su razdoblju 54 sindikata ostvarila pravo na reprezentativnost, što je, prema Vladinim podacima, gotovo 90 posto ukupnoga broja registriranih sindikata. Vlada smatra da zakon treba doraditi zbog toga da se omogući i nereprezentativnim sindikatima kolektivno pregovaranje.

Izmjenama se rješava se dvojba važećeg zakona tko može biti strankom kolektivnog ugovora pa se predlaže mogućnost da i nereprezentativni sindikati mogu pristupiti kolektivnom ugovoru i ostvarivati ugovorena prava, ali se neće smatrati strankom toga kolektivnog ugovora. Predlaže se i da svi sindikati međusobnim pisanim sporazumom utvrđuju koji su sindikati reprezentativni za pregovore o sklapanju kolektivnog ugovora.

04. svibanj 2024 15:25