Hrvatska
StoryEditor

Vlada o socijalnoj skrbi, mirovinama i obrtu

07. Studeni 2013.
Piše:
liderhrt

Vlada će se očitovati o prijedlogu zakona o mirovinskom osiguranju kojim se predviđa postupno pomicanje dobne granice za starosnu mirovinu sa 65 na 67 godina do 2038.

Uvodi se i novi institut minimalne mirovine, a omogućava se i odlazak u mirovinu bez penalizacije radnicima koji imaju 41 godinu staža i navršenih 60 godina života. Bez penalizacije bi u prijevremenu mirovinu mogli ići i radnici koji zbog stečaja poduzeća završe na Zavodu za zapošljavanje, ako im se u roku od dvije godine ne nađe posao, a imaju uvjete za prijevremenu mirovinu.

Pred Vladu će i prijedlog Zakona o obrtu kojim se komorski doprinos smanjuje za 50 posto.

Ministar Maras se i dalje zauzima za dobrovoljno članstvo, ali kako je u vladajućoj koaliciji bilo rasprava treba li s ono uvesti odmah ili postupno, predloženo je rješenje da se komorski doprinos smanji za više od 50 posto. Uz smanjivanje doprinosa, predlaže se i ukidanje odgovornosti obrtnika cjelokupnom imovinom, prijenos obrta za života obrtnika itd.

Na dnevnom redu je i prijedlog zakona o socijalnoj skrbi koji sadrži nove kriterije za ostvarivanje socijalnih pomoći i usluga, a predviđa uspostavu jedinstvenog registra korisnika socijalnih usluga i novčanih pomoći.

Vlada bi na današnjoj sjednici trebala donijeti odluku da se liječnicima koji su sudjelovali u štrajku plaća za listopad umanji razmjerno satima provedenima u štrajku.

26. travanj 2024 14:40