Hrvatska
StoryEditor

Vlada proglasila katastrofu za područje Vukovarsko-srijemske županije

21. Svibanj 2014.
Piše:
liderhrt

Vlada je, na prijedlog ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje, proglasila katastrofu za područje Vukovarsko-srijemske županije koje je pogođeno poplavom. Odluka je donesena sinoć na vladinoj telefonskoj sjednici.

Stanje na poplavljenim područjima nešto je bolje jer, kako pada vodostaj rijeke Save, tako se smanjuje i pritisak na nasipe, a smanjilo se i prelijevanje preko razrušenog nasipa kod Račinovaca i Rajeva Sela. Dežuralo se cijelu noć jer su nasipi natopljeni pa propuštaju. Na području cijele Brodsko-posavske županije ni danas nema nastave u osnovnim i srednjim školama, a u Slavonskome Brodu neće raditi ni vrtići.

Župan Božo Galić prozvao je Hrvatske vode zato što su odustale od obrane sela u općinama Drenovcima i Vrbanji, a kritizirao je i - kako kaže - turističke obilaske pojedinih ministara i premijera Milanovića. Mještani pokušavaju obraniti selo Posavske Podgajce, čiji je najniži dio pod vodom. Tražili su presijecanje državne ceste kako bio dio vode preusmjerili prema šumi, no to im nije dopušteno jer riječ je o jedinom putu za evakuaciju.

Na poplavljenim područjima u županjskoj Posavini dosad se kao poginule vode dvije osobe od kojih je pronađena samo žena iz Rajeva Sela.

Dosad prikupljeno 8,3 milijuna kuna za stradale u poplavi

Vlada će sutra u Županji održati sjednicu na kojoj će izvijestiti o stanju na poplavljenim područjima i svemu što je učinjeno.

S poplavljenih područja do sada je organizirano evakuirano više od 3000 osoba, i između sedam i osam tisuća životinja, što je oko 85 posto životinja planiranih za evakuaciju. Neslužbeno se procjenjuje da je svoje domove iz ugroženih i poplavljenih područja županjske Posavine napustilo desetak tisuća ljudi. Do sada je na 115 kilometara od Slavonskog Kobaša do Slavonskog Šamca utrošeno 430.000 vreća punjenih pijeskom, na skladištu ima još 130.000, a na terenu 50.000 vreća.

04. svibanj 2024 06:11