Hrvatska
StoryEditor

Vrdoljak: Dat ćemo sve od sebe da nađemo model za otkup Ininih dionica

11. Studeni 2013.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je danas kako će Vlada do kraja mjeseca MOL-u načelno odgovoriti da je zainteresirana za pravo prvootkupa dionica Ine.

"Sada ćemo s našim pravnicima dobro raspraviti što znači ovakva objava namjere da se pokrene postupak prodaje dionica Ine, a što znače konkretne ponude. Na ono što smo mi dobili kao informaciju i pismo, moj odgovor je - da mi želimo razmisliti o pravu prvootkupa", kazao je Vrdoljak gostujući u emisiji "Poslovni tjedan" Hrvatskog radija.

MOL je u petak navečer objavio da je ovlastio svoj Odbor izvršnih direktora da započne s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini, ako s Vladom ne postigne dogovor u pregovorima o međusobnim odnosima u Ini.

"Ono što smo dobili mi možemo načelno do kraja mjeseca odgovoriti - da zainteresirani smo. Sve ostalo će vrijeme pokazati. Ali, ova nova tema koja se otvara - potencijalni razgovori o pravu prvootkupa, ne smiju usporiti niti zaustaviti naše pregovaranje o korporativnom upravljanju i svim drugim strateškim interesima Ine jer to moramo dogovoriti s kolegama iz MOL-a ili drugim strateškim partnerom kako god", naglasio je ministar gospodarstva.

Podsjetio je i da su hrvatski pregovarači na zadnjem sastanku, održanom u prošli petak, dali konkretan prijedlog o korporativnom upravljanju, obećali danas službeno dostaviti detalje predloženog sustava te da su iz MOL-a najavili da će na to odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Odbacio je interpetacije o različitim stavovima između njega i premijera Zorana Milanovića oko toga treba li Hrvatska iskoristiti pravo prvokupa ili ne.

Ne mislim da je tako, kazao je Vrdoljak dodajući kako se zna kakva je financijska situacija u zemlji, pa je onda prvi zaključak da Hrvatska to ne može kupiti. "Ja to ne želim priznati na početku, dat ćemo sve od sebe da razmislimo, porazgovaramo, tražimo model koji je moguć da otkupimo te dionice. Ako uspijemo super, ako ne uspijemo, onda ćemo se zahvaliti i reći nismo u prilici da to kupimo danas", rekao je ministar.

Dodaje kako se možda pojavi način kako to isfinancirati, van zemlje, možda i unutar zemlje, pri čemu je uz ostalo spomenuo i mirovinske fondove koji bi možda bili zainteresirani za određeni paket dionica.

Ponavlja također i kako će bilo koji drugi strateški partner prvenstveno razgovarati s Vladom o daljnjim namjerama i strateškim interesima, budućnosti Ine.

Na upit kada bi se mogle znati konkretnije odluke, da li je to sredina sljedeće godine, Vrdoljak je odgovorio kako se s MOL-om razgovaralo da se ubrza pregovarački proces.

Kad dogovorimo korporativno upravljanje ostale teme ići će znatno brže, ako to uspijemo dogovoriti do kraja godine, sve ostale teme koje slijede ići će puno brže i moglo bi se to riješiti dosta brzo, a paralelno s tim ide ovaj proces, počinju pripreme za prodaju dionica Ine, kazao je Vrdoljak.

"Ne mislim da ćemo dočekati s nejasnom situacijom kakva je danas polovinu iduće godine. Mislim da je to preskupo i za MOL i da će oni željeti to prije završiti", rekao je ministar gospodarstva.

27. travanj 2024 03:10