Hrvatska
StoryEditor

Vrdoljak o Agrokoru: Situacija je vrlo ozbiljna

15. Ožujak 2017.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je u srijedu kako je situacija u vezi Agrokora vrlo ozbiljna te se kao potpredsjednik Sabora i bivši ministar gospodarstva stavlja na raspolaganje premijeru Andreju Plenkoviću, kako bi se postigao širi politički dogovor i rasplela cijela situacija.

- Situacija je vrlo ozbiljna. O stanju u Agrokoru nema ni najmanjeg razloga ni potrebe za bilo kakvim jeftinim politikanstvom. Upravo iz tog razloga se stavljam na raspolaganje premijeru Plenkoviću, i kao današnji potpredsjednik Sabora i bivši ministar gospodarstva ako je potrebno, jer širi politički dogovor može pomoći u raspletu situacije, izjavio je Vrdoljak novinarima u Saboru.

Naglasio je da se ne radi samo o Agrokoru i njegovih 35.000 zaposlenih, već je to pitanje oko 150.000 obitelji u Hrvatskoj, pa nastalu situaciju treba gledati puno šire nego kroz obitelj Todorić.

>>>U Otvorenom predstavljeni scenariji za restrukturiranje Agrokora

Smatra kako država ne smije plaćati tuđe dugove, ali se mora uključiti u proces stabilizacije tako da prati cijeli proces, da ima svoje ljude uključene u proces stabilizacije, razgovore s vjerovnicima, dobavljačima i partnerima, kako bi znala što može očekivati te možda i pomoći svojim jamstvima, nakon početka procesa restrukturiranja.

Vrdoljak smatra da se ministar financija Zdravko Marić, koji je bivši menadžer Agrokora, treba izuzeti iz slučaja.

- Zdravko Marić je u vrlo nezgodnoj situaciji, ali su se sami doveli u to. Mislim da se sigurno mora izuzeti iz ove priče, ali sa svojim znanjima i spoznajama i iskustvima iz vremena rada u Agrokoru treba dati informacije što se događa i kako je do toga došlo, kazao je.

Upitan kako tumači tajne sastanke u Vladi o Agrokoru, Vrdoljak je rekao da to nisu bili tajni nego operativni sastanci.

- Ne smije se dogoditi da takvi sastanci nemaju zaključka, a to je inače modus operandi ove Vlade koja stalno ima sastanke, povjerenstva i komisije, gdje se nikada ništa nije dogodilo, rekao je Vrdoljak.

Stier: Vlada uvijek vodi računa o javnom interesu a ne partikularnom

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier u srijedu je kazao da Vlada uvijek vodi računa o javnom interesu a ne o partikularnim i svaka mjera koja će se eventualno donijeti vodit će računa o javnom interesu, odgovarajući na upit novinara o situaciji u Agrokoru.

Nakon sastanka sa crnogorskim kolegom Srđanom Darmanovićem u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, novinari su Stiera pitali i je li u Vladi održan sastanak s ruskim vjerovnicima vezano uz Agrokor, jesu li on i njegovo ministarstvo uključeni u te razgovore, odnosno hoće li se uključiti obzirom na očiti interes i uključenost ruske strane.

- Nisam bio na sastancima ni s predstavnicima Agrokora niti sa bilo kojom komercijalnom bankom, međutim ono što mogu reći jest načelno Vlada uvijek u svojim potezima vodi računa o javnom interesu ne o partikularnim i svaka mjera koja će se eventualno donijeti upravo će  u tom smislu voditi računa o javnom interesu, rekao je Stier odgovarajući na pitanje novinara.

>>>Bernardić: Kad se ljulja Agrokor, ljulja se cijela Hrvatska

Probleme koncerna u vlasništvu Ivice Todorića pažljivo prate u Vladi u kojoj su jučer potvrdili da je početkom ožujka održan sastanak predstavnika Vlade, Sabora i Agrokora na kojemu je analizirano stanje u tom koncernu.

- Vlada prati situaciju u Agrokoru zbog njegove važnosti za hrvatsko gospodarstvo. Upoznati smo sa snižavanjem kreditnog rejtinga Agrokora i u više smo navrata naglasili odgovornost vlasnika i uprave za sveukupno poslovanje kompanije. U tom kontekstu održan je i sastanak predstavnika Vlade, Hrvatskog sabora i Agrokora. Partneri u Vladi (HDZ i MOST) prepoznaju značaj Agrokora za hrvatsko gospodarstvo, njegove brojne dobavljače, partnere i zaposlenike. Informirani smo da tvrtka poduzima napore i razmatra različite opcije za stabilizaciju svog poslovanja. Želimo da u tome uspiju i pratit ćemo situaciju pozorno i dalje, priopćili su iz Vlade.

>>>Petrov: Očekujem da Todorić povuče racionalne poteze

Da je sastanak održan te da Vlada prati razvoj događaja potvrdio je sinoć za RTL televiziju i ministar financija Zdravko Marić, koji je prije dolaska na mjesto ministra radio u Agrokoru.

Na pitanje je li situacija u Agrokoru uistinu tako ozbiljna i nudi li vlasnik sa svoje strane neka rješenja, odgovorio je da se, koliko Vlada zna, radi "vrlo aktivno na cijeloj problematici, kako s perspektive ukupnog duga i zaduženosti, tako i s perspektive aktualnih trendova u smislu obveza. "Najveći naglasak i jest prema segmentu dobavljača", rekao je Marić.

U međuvremenu, mediji navode da je jučer održan i sastanak u Vladi s predstavnicima ruskih banaka - kreditora Agrokora, među kojima i sa Sberbankom.

Početkom ove godine dvije su vodeće rejting agencije snizile rejting Agrokora. Najprije je agencija Moody‘s početkom siječnja snizila rejting Agrokoru s B2 na B3, a vjerojatnost bankrota s B1-PD na B3-PD zadržavši stabilne izglede, da bi u veljači i snizila na negativne. Rejting Agrokora snizio je i Standard & Poor‘s i to na B-, s negativnim prognozama.

26. travanj 2024 23:14