Hrvatska
StoryEditor

Vrdoljak: Oko Ine još "zapinje", ali i to se polako stabilizira

24. Ožujak 2015.

Među brojnim pokrenutim energetskim projektima zadnjih godina, od LNG-a do istraživanja nafte i plina, koji Hrvatsku stavljaju na važnije mjesto u europskom energetskom sektoru, jedino još ‘zapinje‘ stanje u Ini, ali i to se polako stabilizira, kazao je u utorak ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na marginama međunarodne radionice JANAF-a u Zagrebu.

Tema radionice bila je "Rastuća uloga JANAF-a u europskoj sigurnosti opskrbe naftom do 2030.", što za ministra Vrdoljaka, kako je kazao, znači i rastuću ulogu Hrvatske u tom segmentu.

- Želimo imati domaću proizvodnju nafte i plina, proizvoditi za hrvatske, ali i šire potrebe, komparirati cijene i dati konkurentnost industriji te se i infrastrukturno opremiti da možemo i plin i naftu prodavati i transportirati susjedima i na dobrom smo putu da to i postignemo, poručio je Vrdoljak.

Vrdoljak nije na radionici spominjao Inu niti probleme s njenim rafinerijama i druge, ali je na pitanje novinara je li Ina još jedina koja ‘zapinje‘ u eneregetskom sektoru odgovorio "da se i to polako stabilizira".

U vezi Ine neslužbeno se doznaje da bi se novi krug pregovora s MOL-om trebao održati sredinom travnja.

Ministra su novinari tražili i komentar na pismo koje mu je uputio vlasnik i predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak nezadovoljan odnosom Vlade prema Brodosplitu u kojem u 20 točaka navodi što je država učinila, a što propustila učiniti otkako je započela privatizacija Brodosplita, čime je brodogradilištu, kako tvrdi Debeljak, nanesena šteta.

Vrdoljak je na to kazao da su s Brodosplitom u pregovorima za izmjene programa restrukturiranja te da "ako se rade te izmjene i o tome pregovara onda su obje strane svjesne da dio svojih obveza trebaju napraviti realnije i do kraja ih realizirati".

20. svibanj 2024 02:14