Hrvatska
StoryEditor

Za istraživačke projekte u poljoprivredi 1,75 milijuna kuna potpora

04. Srpanj 2016.
Piše:
lider.media

Ministar poljoprivrede Davor Romić potpisao je u ponedjeljak s predstavnicima pet znanstvenih institucija 16 ugovora o provedbi istraživačkih projekata 14. VIP natječaja, a ti će se projekti sufinancirati s ukupno 1,75 milijuna kuna potpora. Na natječaj je stiglo ukupno 85 prijava, od kojih je 70 zadovoljilo formalne uvjete pa su upućene na znanstvenu i stručnu recenziju, a 15 je eliminirano zbog nepoštivanja jednoga ili više uvjeta natječaja.

Sukladno ocjenama recenzenata te odluci članova Vijeća za istraživanja u poljoprivredi (VIP) odobreno je sufinanciranje za 16 novih znanstveno-istraživačkih projekata. Od toga je osam projekata zagrebačkog Agronomskog fakulteta, dva projekta Poljoprivrednog instituta Osijek, tri osječkog Poljoprivrednog fakulteta, dva Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču i jedan Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita. Ukupna vrijednost odobrenih projekata je 2,135 milijuna kuna, pri čemu će ih VIP sufinancirati s 1,75 milijuna kuna.

Romić je istaknuo važnost znanosti za razvoj poljoprivrede.

- Znanost i praksa moraju surađivati, a ovi projekti su dobar primjer za to, kazao je.

Uvjeren je kako hrvatska znanost ima svoje visoke kapacitete, kako u njoj postoji velik potencijal za razvoj poljoprivrede.

- Znanost treba angažirati i ono što otkrije treba transferirati do krajnjih korisnika, do poljoprivrednika kako bi mogli razvijati poljoprivrednu proizvodnju, a time i ruralno područje, rekao je Romić.

Naveo je i kako je kroz rad VIP-a, u razdoblju od 2000. do 2015. godine, sufinancirano 279 istraživačkih projekata, ukupne vrijednosti 40,7 milijuna kuna, a u provedbi tih projekata sudjelovalo je 18 institucija i 239 znanstvenika.

Kako bi se prilagodili potrebama hrvatskih poljoprivrednika kojima su rezultati istraživanja prvenstveno i namijenjeni, za svaki VIP natječaj određuje se nekoliko prioritetnih područja istraživanja.

Na 14. VIP natječaju su bila ponuđena dva prioritetna područja istraživanja - "Mala poljoprivredna gospodarstva i razvoj ruralnog područja", u kojem su odabrana tri projekta, te "Povećanje konkurentnosti obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava uvođenjem novih tehnologija i inovacija", a u tom je području izabrano 13 projekata.

 

26. travanj 2024 05:56