Hrvatska
StoryEditor

Zašto Sabina Škrtić (još) nije preuzela čelno mjesto u HEP-u?

04. Rujan 2014.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Unatoč očekivanjima i medijskim najavama da će na današnjoj sjednici Vlada, na prijedlog ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, smjeniti predsjednika Uprave HEP-a Tomislava Šerića te novom čelnicom HEP-a imenovati pomoćnicu ministra gospodarstva Sabinu Škrtić, to se ipak nije dogodilo.

Škrtić nije imenovana, kako je rekao premijer Zoran Milanović u Dnevniku plus, zbog tehničkih razloga – jer je po Zakonu o sprječavanju interesa ne može preuzeti to mjesto. Odnosno, kako se neslužbeno može čuti, nije imenovana zbog roka od godinu dana koji je morao proći od prethodne funkcije.

Škrtić je krajem prošle godine privremeno preuzela vođenje i reorganizaciju HGK, nakon uhićenja dugogodišnjeg šefa HGK Nadana Vidoševića. I tu se iskazala. Iako je prije toga stekla bogato isustvo u financijama u osječkoj Saponiji, a zatim otišla na poziciju korporativne direktorice upravljanja ljudskim potencijalima u Adris grupi te ne mjesto direktorice upravljanja ljudskim resursima te zamjenica rukovoditelja proizvodnje programa, postojale su određene sumnje da nije dovoljno stručna u energetici, da bi vodila HEP. Kao da je za toliko potreban ‘rusvaj‘ u HEP-u preusudno znanje u energetici.

Podsjetimo, Vrdoljak je još prije mjeseca dana javno izrazio nezadovoljstvo radom Uprave HEP-a te brzinom realizacije HEP-ovih investicija, a u međuvremenu su se pojavile i afere s lažnim diplomama. No, prema izvorima bliskim HEP-u, navodno je najveći kamen spoticanja bila samo jedna investicija u Vrdoljakovu rodnom gradu - Termoelektrana u Osijeku na plin snage 450MW, vrijedna 450 milijuna eura. Dio Uprave navodno je smatrao da je projekt neisplativ i prerizičan te ga nije htio podržati.

05. svibanj 2024 04:29