Hrvatska
StoryEditor

Zatvor za osumnjičene u aferi Mama mia

12. Travanj 2013.
Piše:
liderhrt

Istražna sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Erna Dražančić odredila je mjesec dana pritvora za svih osam osumnjičenih u aferi Mama mia. Prvoosumnjičena za prelijevanje novca Karlovačke banke u privatne tvrtke je Marija Šola, u poslovnim krugovima poznata kao direktorica i stečajna upraviteljica više tvrtki.

Ona je, prema USKOK-ovim sumnjama, u kriminalnu grupu povezala svoje sinove Sandija, Petra i Tomislava Šolu, bivšeg predsjednika uprave Dalekovoda Luku Miličića, direktora Sektora kreditno-garantnih poslova banke Karlovačke banke Josipa Kovača, bivšu članicu uprave te banke Marijanu Trpčić Reškovac i poduzetnika Dragu Brekala.

Novcem Karlovačke banke navodno su financirali poslovanje tvrtki koje su prethodno osnovali ili preuzimali, čime su, po tvrdnjama USKOK-a, počinili više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti kojima su banku oštetili za najmanje 37,5 milijuna kuna i još jednu tvrtku za 46,9 milijuna kuna.

Predsjednik Hrvatskoga rukometnog saveza Sandi Šola pred USKOK-ovim je istražiteljima odbacio sumnje da je sudjelovao u izvlačenju novca iz Karlovačke banke u kojoj je donedavno bio predsjednik uprave, a zajedno s obitelji ima i većinski paket dionica. Njegov odvjetnik Ante Madunić kazao je da je njegov branjenik u sjedištu USKOK-a iznio obranu i porekao sve što mu se stavlja na teret.

Nakon ispitivanja Madunić je ponovio da je Šola uhićen na graničnom prijelazu Bajakovo. U Hrvatsku se, dodaje, odlučio vratiti čim je u Makedoniji, gdje je bio na rukometnoj utakmici, doznao za istragu u kojoj je osumnjičen zajedno s članovima svoje obitelji. Na dolazak automobilom umjesto zrakoplovom, što je bilo najavljeno, odlučio se i kako bi izbjegao javno uhićenje.

Jučer se na konferenciji za novinare oglasila i nova uprava Karlovačke banke. Oni su vodstvo u banci preuzeli u rujnu prošle godine. Tvrde da se klijenti banke ne trebaju brinuti. Karlovačka banka je stabilna, depoziti i štednja građana nisu ugroženi. Za svibanj su sazvali skupštinu banke, nakon koje očekuju i dokapitalizaciju.

02. svibanj 2024 23:02