Hrvatska
StoryEditor

Zbog EU embarga Rusiji, domaćim proizvođačima jabuka i mandarina dodatne izvanredne mjere potpore

26. Kolovoz 2016.
Piše:
lider.media

Zbog produljenja zabrane uvoza određenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Europske unije u Rusiju, domaći proizvođači jabuka i mandarina dobili su mogućnost povlačenja dodatnih 3.000 tona za slobodnu distribuciju, od čega 1.700 tona za jabuku i 1.300 tona za mandarinu, priopćili su u petak iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Delegiranom Uredbom Europske komisije (EU) 2016/921 Hrvatska je dobila mogućnost provedbe dodatnih privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima jabuka za količinu od 600 tona te mandarina za količinu od 1.000 tona i dodatnu količinu koja ne smije prijeći 3.000 tona za jedan ili više proizvoda, ovisno o odluci.

Dodatna količina od 3.000 tona dodijeljena Hrvatskoj raspodijeljena je za jabuku u količini od 1.700 tona tako da ukupne količine koje se mogu povući s tržišta iznose 2.300 tona za jabuku, te 1.300 tona za mandarinu, pa ukupne količine koje se mogu povući s tržišta za mandarinu iznose 2.300 tona.

Kao i prošle godine, Ministarstvo poljoprivrede odlučilo se za provedbu postupka povlačenja s tržišta jabuka i mandarina za slobodnu distribuciju humanitarnim organizacijama, centrima i ustanovama socijalne skrbi, ustanovama za predškolski odgoj, ustanovama za osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje koje ne sudjeluju u Shemi školskog voća i povrća, bolničkim ustanovama i kaznenim institucijama.

Mjera uključuje postupke povlačenja jabuka i mandarina za slobodnu distribuciju za razdoblje od 1. srpnja do datuma kada će količine dodijeljene Hrvatskoj biti iskorištene ili do 30. lipnja 2017. godine, ovisno o tome što bude prije.

U priopćenjuAgencije objašnjava se kako je, ponukana odlukom Vlade Ruske Federacije od 25. lipnja 2015. o produljenju zabrane uvoza određenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Europske unije za dodatnih godinu dana, odnosno do  kolovoza 2016. godine, Europska komisija odlučila nastaviti provedbu mjere sprečavanja i upravljanja krizama na tržištu u sektoru voća i povrća.

U tu svrhu, Europska komisija  donijela je 11. lipnja 2016. godine Delegiranu uredbu komisije  (EU) 2016/921  o utvrđivanju dodatnih privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima određenog voća i povrća.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede izradilo je potom Pravilnik o provedbi privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima jabuka i mandarina za postupak povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciju kojim se osigurava provedba Delegirane uredbe komisije i uređuju privremene izvanredne mjere potpore proizvođačima jabuka i mandarina za postupak povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciju.

Ministarstvo je, navodi se u priopćenju, pripremilo upute za proizvođače i primatelje proizvoda u okviru mjere povlačenja sa tržišta proizvoda za slobodnu distribuciju u skladu s Pravilnikom te proizvođače upućuju da se o načinu i uvjetima provedbe mjere informiraju na web stranicama Ministarstva poljoprivrede.

26. travanj 2024 16:36