Svijet
StoryEditor

Assange: Neke tajne ne smiju ostati tajne

19. Kolovoz 2012.
Piše:
liderhrt

Osnivač WikiLeaksa, Julian Assange, obratio se danas brojim novinarima s balkona veleposlanstva Ekvadora u Londonu, gdje se nalazi već gotovo dva mjeseca.

Uputio je jasnu poruku Baracku Obami - vođa ste zemlje slobode, a mene upravo vaše agencije proganjaju zbog toga što tu istu slobodu govora koristim za dobrobit cijeloga svijeta. Neke tajne ne smiju ostati tajne, koliko god se to nekome činilo važno.  A moja poruka narodima SAD-a, Velike Britanije, Švedske i Austalije je jasna. Hvala vam zbog vaše potpore, unatoč tome što to vaše vlade nisu učinile - rekao je osnivač WikiLeaksa. Assange je posebno zahvalio predsjedniku Ekvadora na danom mu azilu.

Ekvador stoji iza svakog svojeg postupka. Davanje azila ne znači da Ekvador želi učiniti nešto nezakonito. Oni nikada nisu bili protiv Assangeova izručenja švedskom pravosuđu, već protiv izručenja drugoj zemlji - odnosno Sjedinjenim Državama. Svjesni su da su davanjem azila svojoj zemlji priskrbili velike probleme.

- Moramo reći da su neke stvari vrlo jasne. Nećemo prihvatiti nikakve moguće prijetnje, niti ćemo mi bilo kome prijetiti. To je unutarnje pitanje naše zemlje, i naša procjena, iza koje stojimo, izjavio je ekvadorski ministar vanjskih poslova, Ricardo Patino. No u Ekvadoru nisu svi jedinstveni oko davanja azila Julianu Assanegu.

- Kao Ekvadorac, vrlo sam zabrinut zbog cijelog postupka davanja azila. Dan je prebrzo, bez ikakva razmišljanja, a sada moramo svi snositi moguće posljedice, istaknuo je ravnatelj Centra za medije i promatranje -  Cesar Ricaurte. I tako je pitanje Assangeova izručenja Švedskoj i dalje otvoreno. No postoje sitni pomaci. Doznaje se da Švedska vlada ozbiljno razmišlja o tome da Assangeu zajamči da neće biti izručen SAD-u, gdje ga terete za odavanje državne tajne - za što je predviđena čak i smrtna kazna.

26. travanj 2024 20:39