Svijet
StoryEditor

Bivši predsjednik Uprave Istrabenza Bavčar mora u zatvor

27. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Viši sud u Ljubljani odbacio je zahtjev bivšeg predsjednika Uprave Istrabenza Igora Bavčara za obustavu zatvora. Bavčar je u slučaju Istrabenz osuđen na sedam godina zatvora prošle jeseni, a iako je zatražio odgodu zatvora iz medicinskih razloga, morat će ipak u zatvor.

Nakon poduže pravne zavrzlame ovaj je sud smatrao da Bavčarovi zdravstveni problemi nisu takvi da on ne bi mogao služiti zatvorsku kaznu, te je ta odluka sada konačna.

Bavčar je bio optužen zajedno sa bivšim predsjednikom Uprave Pivovare Laško Boškom Šrotom. Bavčar je za kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i pranje novca dobio sedam godina zatvora, a Šrot već služi zatvorsku kaznu za kazneno djelo zlouporabe ovlasti u gospodarskoj aktivnosti od pet godina i 10 mjeseci.

Do kaznenog djela došlo je tijekom ljeta 2007. godine pri prodaji 7,3-postotnog udjela Istrabenza kojeg je Pivovarna Laško prodala prvo tvrtki kćeri Plinfin za 23 milijuna eura. Nakon toga je Pivovara prodala Plinfin za samo 7500 eura Sportini, koja ga je 1. listopada 2007. za 24,9 milijuna eura prodala Microtrustu u vlasništvu Nastje Sušinskog. Istoga dana Microtrust je prodao Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijuna eura i na taj način zaradio 24,3 milijuna eura.

03. svibanj 2024 12:16