Svijet
StoryEditor

Britanski proračunski višak nadmašio očekivanja

21. Veljača 2012.

Britanski proračun zabilježio je u siječnju najveći mjesečni višak u zadnje četiri godine zahvaljujući smanjenom zaduživanju tijela lokalne uprave i skromnom rastu poreznih prihoda, izvijestio je u utorak britanski statistički ured (ONS).

Ured za nacionalnu statistiku priopćio je da je višak u britanskom proračunu u siječnju iznosio 7,75 milijardi funti, u odnosu na 5,204 milijarde koliko je iznosio u prvom prošlogodišnjem mjesecu.

To je njegova najviša razina od siječnja 2008. i nadmašila je očekivanja analitičara koji su u Reutersovoj anketi u prosjeku procijenili njegovu vrijednost na 6,3 milijarde funti.

U siječnju su porezni prihodi porasli na godišnjoj razini za 2,8 posto dok se dug tijela lokalne uprave smanjio u odnosu na isto razdoblje lani.

Takvi su podaci donijeli olakšanje britanskom premijeru Georgeu Osborneu nakon što je agencija Moody‘s prošloga tjedna upozorila da bi Britanija u narednih 18 mjeseci mogla izgubiti svoj vrhunski trostruki A kreditni rejting.

Nove glavobolje trebali bi ipak donijeti službeni podaci o BDP-u u četvrtom tromjesečju, za koje se očekuje da će u petak pokazati pad britanskog gospodarstva u posljednja tri mjeseca 2011. za 0,2 posto, a usprkos naznakama oporavka na početku ove godine aktivnosti bi se mogle ponovo smanjiti i u drugom tromjesečju.

02. svibanj 2024 11:36