Svijet
StoryEditor

Dobit BiH Telecoma pala na 70 milijuna eura

24. Prosinac 2013.

Tvrtka BH Telecom, jedan od tri telekomunikacijska operatera u Bosni i Hercegovini, poslovnu 2013. godinu završit će s prihodom od 597 milijuna konvertibilnih maraka (305 milijuna eura) i dobiti od 137,5 milijuna KM (70,3 milijuna eura), a unatoč padu dobiti u odnosu na 2012. to u upravi tvrtke smatraju uspjehom s obzirom na globalna kretanja na tržištu.

Direktor BH Telecoma Nedžad Rešidbegović kazao je u utorak novinarima u Sarajevu kako je ukupni prihod ove godine za 2,5 posto manji u odnosu na 2012., no pri tom je istaknuo kako su zbog zakonskih odredbi u proteklih dvanaest mjeseci bili povećani troškovi poslovanja.

Pad dobiti prije oporezivanja ipak je veći. U 2012. BH Telecom je ostvario dobit od 148 milijuna KM (75,7 milijuna eura), što je 7 posto više nego u ovoj godini.

BH Telecom, koji je u većinskom državnom vlasništvu, u 2013. godini izgubio je gotovo 25 tisuća pretplatnika fiksne telefonije, no zato je dobio 20 tisuća novih korisnika interneta.

Uz nešto više od 437 tisuća korisnika fiksne telefonije mobilnu mrežu BH Telecoma koristi više od 1,5 milijuna pretplatnika i prepaid korisnika.

Rešidbegović je najavio stratešku orijentaciju tvrtke prema osvajanju ovih tehnologija i pružanju novih usluga.

"Naša je procjena kako će govorne usluge i SMS ubuduće biti tek dodatak uslugama koje donose nove tehnologije", kazao je Rešidbegović.

BH Telecom zadržao je poziciju vodećeg telekom operatera u BiH jer ima više od 50 posto ukupnog broja korisnika fiksne telefonije te 44 posto korisnika mobilne telefonije.

Prema podacima koje je potvrdila Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK), to znači ukupni dio BH Telecoma od oko 48 posto.

Tvrtka M:tel, koju je prije dvije godine kupio Telekom Srbije, kontrolira oko 35 posto ukupnog tržišta u BiH, dok mostarski HT Eronet ima udio od oko 13 posto.

Procjena je kako na tržištu BiH uz ova tri najveća operatera ima još oko 120 različitih tvrtki koje pružaju usluge interneta, kabelske televizije i VoIP telefonije.

19. svibanj 2024 07:50