Svijet
StoryEditor

Dobit Intese Sanpaolo manja za 62 posto, Banco Popolare u dobitku

15. Svibanj 2013.

Talijanska Banco Popolare izvijestila je da je u prvom tromjesečju ponovo poslovala s neto dobiti, nakon gubitka u prethodna tri mjeseca.

U prva tri mjeseca ove godine banka je zabilježila neto dobit od 91,89 milijuna eura. U prethodnom tromjesečju zabilježila je neto gubitak od 890 milijuna eura a u istom razdoblju lani on je iznosio 109,1 milijun eura.

Od navedene neto dobiti 51 milijun eura otpada na izmijenjene procjene vrijednosti izdanih dužničkih papira, koji su u prva tri prošlogodišnja mjeseca negativno utjecali na rezultat, smanjivši ga za 212 milijuna eura, navodi se u priopćenju.

Ako se izuzme taj faktor, banka je prva tri mjeseca ove godine zaključila s neto dobiti od 49 milijuna eura dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju ona iznosila 92 milijuna eura.

Ukupni prihodi uvećani su u prvom ovogodišnjem tromjesečju 24,8 posto i iznosili su 984,292 milijuna eura.

Banka je uprva tri ovogodišnja mjeseca neto otpisala 229 milijuna eura nenaplativih kredita, u usporedbi s 211 milijuna koliko je taj otpis iznosio u istom razdoblju lani. U četvrtom tromjesečju otpis je iznosio visokih 683,5 milijuna eura nakon revizije koju je središnja talijanska banka provela u cijelom bankovnom sektoru.

Središnja banka provela je inspekcije u talijanskim zajmodavcima kako bi ih potaknula da stave na stranu primjerene iznose za potrebe pokrivanja gubitaka po nenaplativim kreditima.

Na godišnjem sastanku s vodećim zajmodavcima u studenom prošle godine predstavnici središnje banke upozoravali su da pogoršano stanje u gospodarstvu loše utječe na kvalitetu kredita, zahtijevajući od banaka da povećaju rezervacije.

Zbog dugotrajne i bolne recesije u Italiji iznos problematičnih kredita dosegnuo je na kraju prošle godine 125 milijardi eura, navodi Reuters.

Zahvaljujući čišćenju portfelja Banco Popolare zabilježila je u prva tri ovogodišnja mjeseca neto povrat rezervacija u iznosu od 940 tisuća eura. Time je nastavljen trend iz prethodnog tromjesečja kada je također zabilježila neto povrat, i to u iznosu od osam milijuna eura. 

Neto dobit najveće talijanske banke za poslovanje s građanima Intesa Sanpaolo pala je u prvom tromjesečju za 62 posto zbog povećanih rezervacija za nenaplative kredite koje su bile sastavni dio bančine "iznimno konzervativne" poslovne politike.Neto dobit Intese iznosila je u prvom tromjesečju 306 milijuna eura, u usporedbi s 804 milijuna eura ostvarenih u istom razdoblju lani kada je bančin rezultat podupro otkup vlastitih obveznica. U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju banka je poslovala s neto gubitkom od 83 milijuna eura zbog podbačaja u mađarskoj podružnici.

Intesine rezultate u prvom ovogodišnjem tromjesečju podupro je 11,3-postotni skok neto prihoda od provizija u odnosu na isto razdoblje lani i 5-postotni pad troškova poslovanja.

U uvjetima recesije u matičnoj Italiji banka je povećala rezervacije za loše kredite za 20 posto, na 1,17 milijardi eura. Usporedbe radi, iznos nenaplativih kredita povećan je u prvom tromjesečju za 3,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Izvršni direktor Enrico Cucchiani kazao je u priopćenju dostavljenom Reutersu elektronskom poštom nakon jučerašnje objave rezultata da je banka u prvom tromjesečju zauzela "iznimno konzervativan stav" zbog krize na Cipru i političke nestabilnosti u Italiji.

Banka je također objavila da je u prvom tromjesečju stavila na stranu dodatnih dodatnih 20 milijardi eura za pokrivanje eventualnih problema. Sada smatraju da su se rizici smanjili i da bi taj novac mogli investirati.

03. svibanj 2024 11:16