Svijet
StoryEditor

Europska komisija planira odbaciti prijedloge zakona o čistom zraku i recikliranju otpada

15. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Zakonski prijedlozi vezani uz zaštitu okoliše, kreirani u Barrosovom mandatu, u nemilosti su novog vodstva EU.

Riječ je o zakonima koji se odnose na zakone o zraku i cirkularnoj ekonomiji koja uključuje prijedloge o gospodarenju otpadom i recikliranju. Prijedlozi zakona koji se nalaze na listi onih koji bi mogli biti odbačeni su onaj koji se bavi redukcijom zdravstvenih implikacija zagađenja zraka prouzrokovanog automobilima, industrijom i energetskim postrojenjima te direktiva o otpadu koja nalaže da sve države EU do 2030. provedu mjere koje bi dovele do toga da se 70 posto otpada svake države reciklira.

Provođenjem direktive o čistom broj preuranjenih smrti prouzrokovanih zagađenjem zraka smanjio bi se za 58 tisuća godišnje te bi se spasilo stotine tisuća kilometara šumskih površina, prirodnih rezervata i ekosistema.

Zakonski prijedlozi EU sortiraju se u tri kategorije – nove inicijative, planovi koji zahtijevaju doradu te prijedlozi koji će se povući. Trenutni predsjednik Europske komisije, Jean-Claude Juncker, i potpredsjednik Timmermans navedene su zakonske prijedloge smjestili u posljednju kategoriju. Službeni razlog je ‘nemogućnost dogovora‘ s članicama koje imaju loše rezultate recikliranja i kojima bi bila potrebna financijska pomoć za ispunjavanje predviđenih kvota.

Ministri iz 11 zemalja EU, uključujući Njemačku i Francusku prozvali su Europsku komisiju te zatražili provođenje spornih prijedloga zbog njihove ‘neosporive važnosti‘. UK, pak, ne dijeli njihovo mišljenje, smatrajući kako je trenutno ‘nedovoljno dokaza‘ za podržavanje takve agende te da je nužnije prebaciti fokus na ‘važnije stvari‘, kao što su nova radna mjesta i gospodarski rast.

Novi europski povjerenik za zaštitu okoliša, Karmenu Vella, prethodno je izjavio kako neće dopustiti ograničavanje ili odbacivanje prijedloga. Procjenjuje se kako bi paket prijedloga o poboljšanju kvalitete zraka u Europi uštedio između 40 i 140 milijardi eura godišnje, a paket o cirkularnoj ekonomiji bi na godišnjoj bazi trebao sačuvati 600 milijardi eura. Osim toga, predviđa se da bi provođenje ovih paketa prijedloga otvorilo 280 tisuća novih radnih mjesta.

08. svibanj 2024 19:12