Svijet
StoryEditor

FIFA Brazilu daje 100 milijuna dolara nakon što je zemlja na SP u nogometu potrošila 15 milijardi

23. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

FIFA, najviša svjetska nogometna organizacija, u utorak je objavila kako namjerava osnovati 100 milijuna dolara vrijedan World Cup Legacy fond za Brazil. Fond će biti namijenjen sportskim ustanovama, poticanju nogometa među mladima i ženama te zdravstvenim projektima.

FIFA-in predsjednik, Sepp Blatter, prije dvije godine je obećao dio prihoda od Svjetskog nogometnog prvenstva 2014. godine vratiti Brazilu, koji je potrošio ukupno 15 milijardi dolara na organiziranje tog nogometnog spektakla.

Predviđa se da će troškovi za organiziranje Olimpijskih igara 2016. u Rio de Janeiru prijeći iznos od 15 milijardi dolara.

Glavni tajnik FIFA-e, Jerome Valcke, izjavio je kako Svjetsko nogometno prvenstvo ‘neminovno utječe na društvo i okoliš zemlje domaćina‘. Stoga organizatori, objašnjava on, ‘imaju odgovornost ograničiti negativne učinke‘. Ocjena učinaka trajat će godinu dana.

Jasno je kako je Brazil podcijenio troškove – izgradnja stadiona je kasnila, mnogi infrastrukturni projekti su otkazani ili se još dovršavaju. Situaciju su dodatno ‘otežali‘ protesti stanovništva, zbog čega je stadione morala čuvati policija i vojska.

FIFA, koja i dalje tvrdi da je neprofitna organizacija, generirala je 4 milijarde dolara profita od same prodaje. Ta bi cifra na sljedećem svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine mogla doći i do 5 milijardi dolara.

Analiza objavljena ovog mjeseca tvrdi da je Brazil potrošio tri milijarde na stadione, od čega 90 posto iznosa čini novac poreznih obveznika. Prijašnji predsjednik Brazila, Luiz Inacio Lula da Silva, je prethodno obećao kako će se stadioni financirati iz privatnih izvora.

Četiri od dvanaest stadiona korištenih za Svjetsko nogometno prvenstvo zapravo su prazna investicija. Neki su prisiljeni organizirati dječja događanja ili vjenčanja kako bi došli do barem nekakvog prihoda. Nekoliko će ih biti upotrijebljeno za potrebe Olimpijskih igara.

- Neki od stadiona trenutno nisu u upotrebi. Proći će neko vrijeme prije nego dosegnu maksimalnu iskoristivost. – priznao je Valcke.

Odgovorio je i na kritiziranja FIFE od strane tamošnjih medija:

- Naš cilj nije, kako navode neki mediji ‘uzeti novac Brazilu i pobjeći nakon finala‘. Imamo obvezu prema Brazilu. –

26. travanj 2024 22:11