Svijet
StoryEditor

Financijski opstanak Španjolske ovisi o rezanju proračunskog manjka

24. Rujan 2012.

Španjolska je vezala svoj financijski opstanak uz rezanje proračunskog manjka, no analitičari upozoravaju da će neće ostvariti ključni cilj za 2012., i to upravo zbog mjera koje poduzima kako bi ga ostvarila.

Premijer Mariano Rajoy obećao je europskim susjedima da će Španjolska ove godine smanjiti proračunski manjak na 6,3 posto bruto domaćeg proizvoda, izborivši njihovu dozvolu za ublažavanje početno zacrtanog cilja od 5,3 posto.

Recesija pogoršana proračunskom štednjom i sve veći manjak u proračunima regionalnih vlasti potkopali su njegovo obećanje, te su učestala upozorenja da će Španjolska trebati puni paket pomoći.

- Nitko više ne vjeruje da će biti u mogućnosti ispuniti taj cilj", rekao je Alberto Roldan, analitičar španjolske brokerske tvrtke Inverseguros. Ekonomist Jesus Castillo iz banke Natixis procjenjuje da će manjak u ovoj godini iznositi između 7,5 i 8,0 posto BDP-a. Svi predviđaju premašivanje cilja od 6,3 posto, rekao je. Španjolska, četvrto po veličini gospodarstvo u eurozoni, prošle je godine uvelike nadmašilo zacrtanu razinu, koji je dosegnuo 8,9 posto BDP-a, u odnosu na ciljanih 6,0 posto.

- Priča se da bi u ovoj godini manjak mogao premašiti prošlogodišnji", rekao je Marian Fernandez, analitičar u španjolskoj banci Inversis, prognozirajući ovogodišnji manjak u rasponu od 9,2 do 9,4 posto.

04. svibanj 2024 12:01