Svijet
StoryEditor

Francuska će dati bankovna jamstva za Peugeot, ali s uvjetima

23. Listopad 2012.

Francuska će poduprijeti financijski ogranak francuskog proizvođača automobila PSA Peugeot Citroen s pet do sedam milijardi eura u bankovnim jamstvima, otkrio je u utorak upućeni izvor.

Zauzvrat će vlada od Peugeota tražiti da smanji broj radnih mjesta koje planira ukinuti u sklopu planiranog preustroja najavljenog ove godine.- U pitanju je načelo ‘ja tebi, ti meni‘ - objasnio je za pariški list Liberation ministar za obnovu industrije Arnaud Montebourg, dodajući da je Peugeot bio taj koji je tražio pomoć.

Francuski je proizvođač automobila najavio ukidanje osam tisuća radnih mjesta u sklopu velikog restrukturiranja a Montebourg sada očekuje da će broj planiranih otkaza biti smanjen za nekoliko stotina. Peugeotova gesta ne bi trebala biti ni ‘simbolična ni sporadična‘, upozorio je minitar. U Peugeotu su odbili komentirati tu temu.

Veliki gubici ograničili su manevarski prostor Peugeota za pronalaženje neovisnog izvora financiranja a dodatno ih je pogodilo i sniženje boniteta.Na jučerašnjem su sastanku vlada i francuski proizvođač automobila dogovorili i da će u nadzornom odboru kompanije ubuduće sjediti i vanjski član koji će informirati vladu o stanju u Peugeotu, kao i predstavnik radnika, otkriva izvor.

27. travanj 2024 05:56