Svijet
StoryEditor

Gazprom sklopio 30-godišnji ugovor o isporukama u Tursku

26. Studeni 2012.

Gazprom je u ponedjeljak sklopio dugoočekivani ugovor o isporuci prirodnog plina privatnim tvrtkama u Turskoj, čime je taj ruski plinski monopolist osigurao rastuće tržište u uvjetima smanjene potrošnje ključnih potrošača u Europskoj uniji.

Turski regulator za energetsko tržište dodijelio je privatnim energetskim kompanijama Akfel, Bospor i Kibar dozvole za uvoz plina ruskim plinovodom Zapadna ruta u razdoblju od idućih 30 godina.Ujedno je tvrtki za prirodni plin Bati Hatti dodijelio dozvolu za uvoz plina tim plinovodom na razdoblje od 23 godine.Četiri kompanije već su ranije postigle dogovor s Gazpromom o uvozu šest milijardi prostornih metara prirodnog plina godine putem Zapadne rute koja ide preko Ukrajine, Rumunjske i Bugarske do Turske, s ukupnim godišnjim kapacitetom od 14 milijardi prostornih metara plina.

- Riječ je o vrlo važnom sporazumu za Gazprom. Turska je oduvijek bila naš značajan i stabilan partner - kazao je za Reuters dužnosnik Gazpromovog izvoznog ogranka.

Turska muku muči s proširenjem lepeze plinskih dobavljača a uvelike se oslanja na tu vrstu goriva budući da većinu proizvedene električne energije proizvodi upravo pomoću prirodnog plina. Gazprom je europski dobavljač plina koji želi proširiti svoja izvozna tržišta i time smanjiti ovisnost o Europskoj uniji, koja je odredište 80 posto njegova izvoza.

04. svibanj 2024 12:30