Svijet
StoryEditor

Globalno gospodarstvo tone u mračne dane 2009.

23. Srpanj 2012.

U recesiji je šest od 17 članica eurozone, dužničkoj krizi ne nazire se kraj, usporava se rast američkog, kao i drugih najvećih svjetskih gospodarstava, pa je situacija u globalnom gospodarstvu najgora od 2009. godine, kada je bilo u dubokoj recesiji.

Međunarodni monetarni fond (MMF) nedavno je smanjio procjenu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini na 3,5 posto, što bi bila njegova najslabija izvedba od 2009. godine, kada je globalni bruto domaći proizvod pao 0,6 posto. Neki analitičari procjenjuju da će u ovoj godini rast globalnog gospodarstva biti i cijeli postotni bod manji nego što očekuje MMF, s obzirom na europsku dužničku krizu i pogoršanje poslovnih uvjeta.

Ovoga će tjedna biti objavljeni podaci o američkom BDP-u u drugom tromjesečju. Procjenjuje se da je njegov rast usporio s 1,9 posto, koliko je iznosio u prvom tromjesečju, na 1,4 posto na godišnjoj razini. Britaniji ide puno slabije. Procjenjuje se da će izvješće o BDP-u, koje će također biti objavljeno ovoga tjedna, pokazati da je tamošnje gospodarstvo u razdoblju od travnja do srpnja palo za 0,2 posto. To bi bilo već treće tromjesečje zaredom kako britansko gospodarstvo slabi.

Usporava se i rast globalnih ekonomskih zvijezda u usponu, kao što su Kina, Brazil i Indija. U Kini je u drugom kvartalu BDP porastao 7,6 posto, što je već osmo tromjesečje zaredom kako se rast gospodarstva usporava i sada je na najnižim razinama u tri godine.

Većina analitičara očekuje usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva i u trećem tromjesečju ove godine. Slabe i izgledi za Indiju. U prva tri mjeseca ove godine tamošnje je gospodarstvo poraslo 5,3 posto, što je najniža stopa rasta u devet godina. Brazilsko gospodarstvo, osmo po veličini u svijetu, ove će godine, procjenjuje se, ojačati samo 1,8 posto.

Još je gora situacija u eurozoni, koju pritišću dužnički problemi niza njezinih članica. Europska komisija u ovoj godini očekuje pad gospodarstva tog 17-članog bloka za 0,3 posto, no mnogi analitičari smatraju da je to preoptimistična procjena.

Italija, Španjolska, Grčka i Portugal već su u recesiji, dok se rast lokomotiva eurozone, Njemačke i Francuske, zabrinjavajuće usporava. Analitičare zabrinjava i to što je nezaposlenost u eurozoni i SAD-u na visokim, recesijskim razinama. U SAD-u se stopa nezaposlenosti već više od 40 mjeseci kreće iznad 8 posto, dok je u eurozoni dosegnula 11 posto, najvišu razinu od kada je 1999. godine uveden euro.

A niz najvećih kompanija u svijetu najavljuje daljnje smanjenje broja zaposlenih zbog pogoršanja poslovnih uvjeta. To, pak, izaziva pad povjerenja potrošača, a time i potrošnje, što dodatno potkopava rast gospodarstva. U posljednjih mjesec dana središnje banke Kine, Britanije, Brazila, Južne Koreje i eurozone smanjile su ključne kamatne stope kako bi potaknule rast gospodarstva. No, utjecaj tih mjera na gospodarstva očekuje se tek za otprilike šest mjeseci.

08. svibanj 2024 20:41