Svijet
StoryEditor

Hoće li do 2023. internet biti sporiji, ali i skuplji?

05. Svibanj 2015.
Piše:
liderhrt

U sljedećih osam godina moglo bi doći do kolapsa interneta zbog preopterećenosti informacijama. Žurno treba pronaći način za brži prijenos podataka, upozoravaju britanski znanstvenici.

Do 2023. optički kabeli i vlakna koji dostavljaju podatke korisnicima interneta mogli bi dosegnuti svoj maksimum u količini prenesenih infromacija, kažu znanstvena predviđanja objavljena na Reutersovim stranicama. Potražnja za podacima sve je veća, a u jedno optičko vlakno već sada jednostavno ne stane više podataka, kaže Andrew Ellis, profesor na Sveučilištu Aston u Birminghamu u Velikoj Britaniji. Vlakna koja se nalaze u optičkim kabelima prozirne su niti debljine ljudske kose, a informacije prenose pomoću svjetlosti.

Ellis predviđa da će se posljedice prekapacitiranosti podacima osjetiti u roku od osam godina. Ako se ne pojavi kakva radikalna ideja za rješenje ovog problema, porast će troškovi interneta: tvrtke mogu postaviti dodatne kabele, no to ima svoju cijenu. Istraživači upozoravaju da bi sve moglo rezultirati internetom koji bi se svako malo ‘palio‘ i ‘gasio‘, a plaćali bismo ga više nego danas.

Problem predstavlja i električna energija, na koju također utječe rastuća potražnja za informacijama. Oko 16 posto električne energije u Velikoj Britaniji već se konzumira kroz internet, a ta se brojka udvostručuje svake četiri godine. Globalno internet dnevno ubire 2 posto proizvedene električne energije. Inženjeri su dosad uspijevali odgovoriti na rastuću potražnju za informacijama, uvećali su brzinu interneta do 50 puta. Neki stručnjaci kao moguće rješenje problema prijenosa sve većeg broja podataka predlažu velike ‘farme servera‘ na kojima bi ih se, umjesto prenošenja, pohranjivalo.

06. svibanj 2024 07:00