31. listopad 2016.

Hoće li zemlje Perzijskog zaljeva dobiti jedinstvenu valutu?

Stvaranje jedinstvene valute u arapskom dijelu Perzijskog zaljeva postalo je neizbježno i samo je pitanje vremena kad će biti provedeno u djelo, izjavio je izvršni predsjednik središnje banke Omana.

Oman nije u skupini zemalja koje su pokrenule inicijativu za uspostavu zajedničke valute ali razmatraju „ozbiljne mjere“ kojima bi se to postiglo, prenosi list Al Sharq al-Awsat u saudijskom vlasništvu riječi Hamuda Sangura al-Zadjalija.

Omanski dužnosnici nisu u ponedjeljak bili dostupni za komentar tog izvješća. Također nije jasno signalizira li guvernerov istup novi zamah u realizaciji projekta jedinstvene valute u toj regiji.

Stvaranje monetarne unije postalo je primarni cilj šest članica Vijeća za suradnju zemalja Perzijskog zaljeva (GCG) u prvoj polovini 80-ih godina. Katar, Saudijska Arabija, Kuvajt i Bahrein osnovali su u ožujku 2010. i zajedničko monetarno vijeće i preteču središnje banke Perzijskog zaljeva.

U međuvremenu projekt su zakočili kriza u eurozoni i nedostatak političke volje. Oman se povukao 2006. a Ujedinjeni Arapski Emirati 2009. godine.

Mnogi bankari te regije u privatnim razgovorima ocjenjuju da uvođenje jedinstvene valute i dalje nije izgledno u doglednoj budućnosti s obzirom na tehničke poteškoće i na činjenicu da se članice GCG-a bore s niskim cijenama nafte koje na različit način utječu na njihova gospodarstva.

Tako je Saudijska Arabija zabilježila oštro usporavanje gospodarskih aktivnosti i prisiljena je provoditi fiskalne reforme. Katar i Kuvajt imaju pak relativno jake državne financije i izloženi su puno blažem pritisku.