Biznis i politika
StoryEditor

UAE i Saudijska Arabija uložile više od četiri milijarde eura u CEE regiju i ne planiraju brz izlazak

08. Veljača 2024.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija prošle su godine uložili 4,38 milijardi eura u regiju srednje i istočne Europe, a prema zemlji podrijetla UAE bili su najveći pojedinačni ulagač s devet ‘dealova‘ u ukupnoj vrijednosti od 3,16 milijardi eura, navodi se u CMS-ovom izvješću Emerging Europe M&A Report.

Lani je tako nastavljen od ranije prisutan trend sve većeg ulaganja s Bliskog istoka u ovu regiju, osobito tamošnjih Sovereign Wealth Funds (investicijskih fondova u vlasništvu države). Inače, 13 od 50 najvećih SWF-ova rangiranih prema imovini pod upravljanjem, nalazi se na Bliskom istoku, uključujući svih šest država Vijeća za suradnju u Zaljevu (GCC).

Zadnje takvo ulaganje je u Project 3 Mobility, hrvatsku kompaniju Mate Rimca koja razvija novi ekosustav urbane mobilnosti, odnosno robotaksije. U novoj investicijskoj rundi (Serija A), kojom je dosadašnje financiranje od strane privatnih investitora zaokruženo na 100 milijuna eura, Project 3 Mobility je privukao istaknute globalne kompanije i investitore među kojima je jedan od najvećih investicijskih fondova na svijetu – Public Investment Fund (PIF) iz Saudijske Arabije, kojem je ovo prva investicija u Hrvatskoj.

I dok su preuzimanja i spajanja u CEE regiji pala u 2023. godini, ona od bliskoistočnih investitora su nastavila rasti. Visoka cijena nafte koja je povećala rezerve SWF-ova, u kombinaciji s padom eura i činjenicom da su se evaluacije kompanija smanjile te pad ulaganja tradicionalnih PE fondova s kojima bi se inače natjecali za istu imovinu, razlozi su, zbog koji je došlo do porasta investicija s Bliskog istoka u regiju središnje i istočne Europe.

– Strateški položaj regije CEE na raskrižju Europe, njezina kvalificirana radna snaga i živahan poduzetnički ekosustav čine ga atraktivnim odredištem za bliskoistočne investitore – kaže Ivan Gergov, partner u CMS Bugarska.

Zemlje srednje i istočne Europe također nude relativno jednostavan pristup tržištima EU-a za različite industrije, kao i dobru mrežu savjetnika koji pomažu ulagačima da se snađu kroz ove transakcije.

Usredotočeni na infrastrukturu i logistiku

Za razliku od tradicionalnih PE fondova, koji obično izlaze iz investicija u roku od pet do sedam godina, SWF-ovi nemaju preveliki pritisak za realizaciju ‘exita‘ iz kompanija u koje su uložili.

Budući da SWF-ovi i drugi bliskoistočni subjekti u državnom vlasništvu često zahtijevaju relativno visok minimalni iznos po ulaganju, pronalaženje ciljanih tvrtki odgovarajuće veličine u regiji srednje i istočne Europe obično rezultira time da se uglavnom usredotočuju na infrastrukturne i logističke projekte. Upravo zato, dosta su često ulagali u telekomunikacije.

Najveći takav posao u 2023. bilo je preuzimanje kontrolnog udjela u telekomunikacijskoj imovini češke PPF grupe u Mađarskoj, Srbiji i Slovačkoj od strane  Etisalat-a za 2,5 milijardi eura, a slijedi ga investicija od 1,22 milijarde stc-a iz Saudijske Arabije u telekomunikacijske tornjeve United Grupe u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji, vrijedna 1,22 milijarde eura.

Uz SWF-ove, bliskoistočne investitore u srednjoj i istočnoj Europi čine lokalni (često u obiteljskom vlasništvu) konglomerati i poduzeća u državnom vlasništvu. Ključni dio njihove strategije čine uklaganja u nekretnine i maloprodaju (uključujući automobilsku industriju), a također diverzificiraju se i u druge sektore, kao što su agritech, fintech i autotech.

Neke zemlje Bliskog istoka, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, fokusirane su i na preuzimanja poljoprivrednih zemljišta i prehrambenih kompanija kako bi tehnologije opskrbe hranom i vodom u domicilne zemlje.

– Primjetan je veliki interes SWF-ova za stjecanje poslova povezanih sa sigurnošću hrane i poljoprivredom. Nisu uvijek uspješni, ali nude značajne iznose, često znatno iznad tržišne vrijednosti – kazao je Graham Conlon, partner u CMS u Emiratima.

27. travanj 2024 10:49