Svijet
StoryEditor

Indija postaje ekonomska sila

06. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Indija bi tijekom ove godine trebala, prema procjenama financijskih stručnjaka, postati vodeća ekonomska sila među zemljama u razvoju.

Razlozi takvih predviđanja leže u nizu uspješnih ekonomskih programa, te u velikoj brzini kojom se provode zamišljene reforme premijera Modia poput neuplitanje vlade u poslove državnih banaka i većeg otvaranja tržišta stranim investitorima, poglavito udjelom u tvrtkama koje se bave životnim osiguranjem.

Prošle godine Sensex, vodeća indijska burza, doživjela je rast od 30 posto, te je trenutno druga najsnažnija u Aziji.

Također,  još jedan dokaz rastućoj snazi Indije je tvrdnja tamošnjeg ministarstva financija da i New Delhi očekuje ekonomski rast od 5.5 posto ove fiskalne godine, koja završava u ožujku 2015.

- Rast Indije izgleda nezaustavljiv -  smatraju iz Centra za ekonomska i poslovna istraživanja, te predviđaju da će do 2018. godine postati najveća ekonomija Commonwealtha.

- Problemi koji su mučili Indiju u protekle dvije godine, stvar su prošlosti. Financijski deficit i visoka inflacija uzrokovana padom cijena robe sada su pod kontrolom - tvrdi Howie Lee iz investitorske tvrtke Phillip Future.

Ipak, reforme premijera Modia nalaze na kritike pojedinih lokalnih biznismenima i političara. Također, iz Morgan Stanleya smatraju da ukoliko Indija želi ostvariti željeni rast od 6 posto mora ponajviše raditi na fleksibilnosti tržišta rada, stvoriti povoljnije uvjete za kupovanje zemljišta, te uvesti djelotvorni sustav oporezivanja.

26. travanj 2024 15:46