Svijet
StoryEditor

Irska smanjuje porez na dobit sa vrlo niskih 12,5 posto na još nižih 6,25 posto

14. Listopad 2015.
Piše:
lider.media

Irski ministar financija Michael Noonan najavio je kako će ta zemlja dodatno smanjiti porez na dobit sa vrlo niskih 12,5 posto na 6,25 posto, piše The Telegraph.

Kako bi i dalje ostala konkurentna i privukla još više svjetskih korporacija i tehnoloških divova u svoju državu, Irska se obvezala da će svakoj tvrtki koja ulaže u istraživanje i razvoj patenata i inovacija ponuditi izuzetno mali porez na dobit. Dio je to programa pod nazivom "knowledge development box" (znanjem do razvoja), kroz koji Irska gradi svoju kompetitivnost i svoj novi ekonomski model.

"Jedan je uvjet - sve to mora biti registrirano u Irskoj, svaki patent i svaka novozaposlena osoba mora biti registrirana u Irskoj", poručio je ministar Noonan.

Inače, u Irsku je već preselilo poslovanje više od 1000 najvećih svjetskih kompanija i to upravo zbog niskog poreza na dobit. Nije tajna kako je i postojeća stopa od 12,5 posto bila sklona pojedinačnim dogovorima tvrtki i irske Vlade. Ovim potezom, nada se Dublin, Irska će zadržati primat u privlačenju novih kompanija i nastaviti bilježiti impresivan gospodarski rast.

26. travanj 2024 13:49