Svijet
StoryEditor

Janša: Slovenija nema novca za odštete ‘izbrisanima‘

28. Lipanj 2012.
Piše:
liderhrt

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je da Slovenija nema novca za odštete izbrisanim neslovencima koje je nakon osamostaljenja proglasila strancima bez prava prebivališta.

Država nema sredstva niti za nužne potrebe, pa tako ne znamo kako sastaviti proračunsku politiku u sljedeće dvije godine, rekao je u Bruxellesu. Zamoljen da komentira odluku Europskog suda koji je odredio da neslovenci iz bivših jugoslavenskih republika koji 1991. nisu tražili ili nisu dobili slovensko državljanstvo, pa su izbrisani iz registra stanovništva, ostavši tako i bez svih socijalnih i radnih prava, imaju pravo na odštetu. Slovenska vlada u roku godine dana to pitanje mora regulirati, odredio je sud. Janša je rekao da takav pravorijek još ne može komentirati jer ga još proučavaju nadležne slovenske institucije.

Prema podacima slovenskog ogranka organizacije Amnesty International iznesenima krajem veljače ove godine povodom 20. obljetnice brisanja više od 25.000 iz slovenskog registra, njih 13.000 i dalje je bez ikakvog statusa i u teškom materijalnom stanju.

Europski sud za ljudska prava je Sloveniji naložio da tužiteljima isplati po 20 tisuća eura odštete, te joj dao rok od godinu dana da obešteti sve izbrisane. Ako želi poštovati odluku Europskog suda Slovenija će morati isplatiti ukupno oko 500 milijuna eura.

07. svibanj 2024 14:54