Svijet
StoryEditor

Janukovič u Harkivu traži pomoć od Putina, Timošenko ipak još u zatvoru

22. Veljača 2014.
Piše:
liderhrt

Ukrajinski oporbeni čelnik Vitalij Kličko izjavio je na izvanrednoj sjednici parlamenta da je predsjednik Viktor Janukovič napustio Kijev i da zemlja mora hitno održati prijevremene izbore. Prosvjednici tvrde da su bez otpora zauzeli predsjedničku administrativnu zgradu u središtu grada, prenose agencije.

Ukrajinski parlament prihvatio je rezoluciju u kojoj se osuđuje separatizam. Zastupnici su izglasovali i da se Julija Timošenko po ubrzanom postupku pusti iz zatvora, bez odobrenja predsjednika. Glavnom državnom odvjetniku izglasovano je nepovjerenje. Za novog predsjednika parlamenta izabran je Oleksander Turčinov iz Domovinske stranke, Julije Timošenko.

Nešto iza 13 sati glasnogovornica bivše premijerke kazala je kako je Julija Timošenko puštena iz zatvora, no kasnije je ipak demantirala tu vijest. Timošenko se nalazi u bolnici u Harkivu gdje je smještena zbog bolova u leđima.

Iako se tijekom prijepodneva nije znalo gdje je, sada je jasno da se i Janukovič sklonio u Harkiv.

‘Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič je u Harkivu, ispunjava svoje ustavne funkcije. Danas će govoriti na televiziji‘, izjavila je njegova savjetnica Gana German.

Ukrajinsko-ruski portal Versii.com javlja kako Janukovič u Harkivu sa svojim suradnicima raspravlja o formiranju posebne vlade na jugoistoku Krima. Prema pisanju portala, od ruskog predsjednika Vladimira Putina namjeravaju tražiti pomoć u ‘osiguranju sigurnosti‘ na tom području. S Janukovičem su zamjenik premijera Andrij Kluev i bivši premijer Mikola Azarov.

01. svibanj 2024 23:34