Svijet
StoryEditor

Japanci potpuno odustaju od nuklearne energije?

07. Kolovoz 2012.

Japanski ministar industrije uključio se u raspravu o novoj energetskoj politici, ustvrdivši da zemlja može napustiti nuklearnu energiju do 2030. bez štete po gospodarstvo.

- To je izvedivo", kazao je u utorak novinarima u Tokiju ministar Jukio Edano, odgovarajući na pitanje o utjecaju gašenja stabilnih nuklearnih reaktora u Japanu. Mislim da scenarij potpunog odustajanja od nuklearne energije nije negativan za japansko gospodarstvo, on može generirati rast budući da bi nastojanja da se razviju obnovljivi izvori i poboljša energetska učinkovitost mogli potaknuti domaću potražnju", tumači japanski ministar.

Tokio je prošlog mjeseca uveo nove propise koji od energodistributera zahtijevaju da tijekom dva desetljeća otkupljuju svu električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora, poput Sunčeve i energije vjetra, po cijenama višim od onih na tržištu kako bi se potaknula ulaganja u ‘zelenu‘ energiju.

Istup ministra industrije vremenski se poklopio s nastojanjima vlade da sroči novu energetsku politiku nakon prošlogodišnje atomske krize u Fukushimi, zbog koje je Japan bio prisiljen isključiti 50 nuklearnih reaktora. Odustajanje od nuklearne energije osjetno je povećalo račune za energiju budući da je japanska vlada bila prisiljena okrenuti se skupljim fosilnim gorivima.

Premijer Joshihiko Noda najavio je novu energetku politiku najkasnije do kraja ove godine, a opcije se kreću od potpunog odustajanja od nuklearne energije do 2030. do smanjenja njezina udjela u japanskoj energetskoj mješavini na jednu trećinu.

02. svibanj 2024 22:53