Svijet
StoryEditor

Je li američko gospodarstvo dovoljno osnaženo?

02. Rujan 2013.

U fokusu ulagača na Wall Streetu bit će ovoga tjedna makroekonomski podaci, posebice oni o zaposlenosti, koji će pokazati je li američko gospodarstvo dovoljno snažno da bi Fed mogao smanjiti poticajne monetarne mjere.

Dow Jones indeks pao je prošloga tjedna 1,3 posto, na 14.810 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,8 posto, na 1.632 boda, a Nasdaq indeks 1,9 posto, na 3.589 bodova.

Pad cijena dionica posljedica je zabrinutosti ulagača zbog mogućeg napada američkih snaga na Siriju jer, kako poručuju američki državni dužnosnici, sirijsku vladu treba kazniti zbog uporabe kemijskog oružja.

Ulagači su već ionako dulje vrijeme na oprezu jer bi čelnici američke središnje banke na svojoj sjednici u rujnu mogli smanjiti poticajne monetarne programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedne 85 milijardi dolara mjesečno.

Ti programi tiskanja svježeg, jeftinog novca već dugo potiču rast cijena dionica, pa se ulagači plaše da će cijene pasti, ako Fed smanji poticaje prije nego što se gospodarstvo nađe čvrsto na putu oporavka.

Zbog toga je u cijelom kolovozu S&P 500 indeks pao 3,1 posto, što je njegov najveći mjesečni gubitak još od svibnja 2012. godine.

A niz makroekonomskih podataka, koji se očekuju ovoga tjedna, pokazat će u kakvoj je formi američko gospodarstvo. S najvećim se nestrpljenjem očekuje izvješće o zaposlenosti, koje će biti objavljeno u petak.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u kolovozu u SAD-u broj zaposlenih porastao za 180.000, više od 162.000 u srpnju, dok bi stopa nezaposlenosti mogla ostati nepromijenjena na 7,4 posto, najnižoj razini u četiri godine.

-Podaci koji će biti objavljeni ovoga tjedna bit će odlučujući za Fedovu odluku- kaže Mike O‘Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

Bolji podaci nego što se očekuje podržali bi očekivanja da će Fed već na sjednici 17. i 18. rujna smanjiti poticajne programe, dok bi slabi podaci djelovali suprotno.

-Iz perspektive realnog gospodarstva, programi kupnje obveznica nisu puno utjecali. Iz perspektive financijskih tržišta, imali su, pak, ključan utjecaj. A ako doista ne utječu na realno gospodarstvo, osim što potiču cijene financijske imovine, Fed nema razloga i dalje povećavati rizik od rasta bilance- kaže O‘Rourke.

Zbog toga, kao i zbog sirijske krize, ovoga se tjedna očekuje vrlo oprezno trgovanje i nizak obujam trgovanja. Tim više jer se u ponedjeljak u SAD-u zbog blagdana ne radi.

27. travanj 2024 05:36