Financije
StoryEditor

Jedni u problemima, drugi u rekordima: Dok Fed odgađa smanjenje stopa, američke banke objavile rezultate za prvi kvartal

18. Travanj 2024.
foto Shutterstock

Dionice multinacionalne investicijske banke, Bank of America (BofA), ovoga su tjedna pale za više od tri posto nakon što su izvijestili o padu dobiti i troškovima povezanim s pokrivanjem loših zajmova klijenata čija se financijska situacija uslijed ekonomskih i geopolitičkih nestabilnosti pogoršavaju. 

Unatoč tvrdnjama američkih zajmodavaca da su kućanstva financijski otporna, na površinu izlaze problemi potrošača s najnižim primanjima. Iako njihova potrošnja ostaje snažna usprkos rastućim troškovima posuđivanja, višim cijenama i smanjenoj štednji, banke se pripremaju na sve češća kašnjenja u plaćanju. 

Kako prenosi Reuters, neto otpisi BofA-e, ili dugovi koji se vjerojatno neće moći naplatiti, porasli su na 1,5 milijardi dolara u prvom tromjesečju sa 807 milijuna godinu dana ranije i to uglavnom zbog gubitaka u segmentu kreditnih kartica. Opterećenja su nastala zbog neuspjeha u posljednjem kvartalu, ali vide se naznake stabilizacije, tvrdi Alastair Borthwick, glavni financijski direktor BofA-e.

– Glavni ekonomski mamurluk za Bank of America, kao i za većinu drugih banaka, je to što kamatne stope Federalnih rezervi možda neće pasti tako brzo kao što se ranije očekivalo – rekao je Michael Ashley Schulman, glavni investicijski direktor kalifornijske tvrtke Running Point koja savjetuje imućne obitelji. Shulman je pritom naglasio da jedan dobar kvartal neće ublažiti makro zabrinutosti.

Unatoč ovotjednom padu, dionice multinacionalne banke porasle su oko tri posto ove godine, zaostajući za indeksom S&P 500 banaka koji je rastao 4,7 posto i rivalom JPMorganom koji je rastao šest posto.

Neto prihod o kamata BofA-e, odnosno razlika između onoga što zaradi na zajmovima i plaćanja za depozite, pao je tri posto na 14 milijardi dolara, no i u ovom segmentu predviđaju rast u drugoj polovici godine. Njezin konkurent i najveći američki zajmodavac JPMorgan malo je povećao svoju procjenu vezanu uz neto prihod od kamata, razočaravši ulagače koji su se nadali da će banka izvući veću korist od dužeg razdoblja viših kamata.

Izvrsno tromjesečje

Uz najave rasta za ostatak godine, BofA je iznijela i podatke o smanjenju radne snage navodeći da su otpustili više od 4700 zaposlenika u posljednjih godinu dana, a priopćili su i da su zaradili 83 centa po dionici u prvom kvartalu ove godine što je iznad procjene analitičara koji su predviđali 76 centa po dionici. Ipak, promjenjiva očekivanja vezana uz smanjenje kamatnih stopa u SAD-u i neizvjesni gospodarski izgledi, prema čelnicima banaka, otežali su predviđanje budućih profita.

Naime, ako Federalne rezerve zadrže stope višima duže vrijeme, zajmodavci koji su ostvarili veliku dobit od povećanja kamata u posljednje dvije godine mogli bi još više profitirati, no njihov bi se profit mogao smanjiti ako potencijalno usporavanje gospodarstva odvrati zajmoprimce od ugovaranja kredita. 

Nadalje, kako piše Reuters, naknade investicijskog bankarstva skočile su 35 posto na 1,6 milijardi dolara u odnosu na godinu ranije, djelomično nadoknađujući pad plaćanja kamata zbog slabe potražnje zajmoprimaca. Prošlog je mjeseca Borthwick rekao kako očekuje skok prihoda od investicijskog bankarstva u prvom kvartalu za deset do 15 posto. Prihodi u ovom segmentu također su porasli kod konkurentskih JPMorgana i Citigroupa.

Dok se BofA suočava s padom dobiti, Morgan Stanley je pak nadmašio sva očekivanja, Potaknut oživljavanjem investicijskog bankarstva i rastom u segmentu upravljanja imovinom, došlo je do rasta dionica za 3,7 posto. Prihod od investicijskog bankarstva porastao je 16 posto u odnosu na godinu ranije, a rasli su i segmenti obveznica te upravljanja bogatstvom i investicijama.

– Ovo je tromjesečje bilo izvrsno – napisao je u bilješci Chris Kotowski, analitičar u Oppenheimeru. Morgan Stanley je izvijestio o dobiti od 2,02 dolara po dionici, nadmašivši prosječnu procjenu analitičara od 1,66 dolara. Ukupni prihod porastao je na 15,14 milijardi dolara u usporedbi s 14,5 milijardi dolara godinu dana ranije.

– Vidjeli smo zamah u investicijskom bankarstvu, kako u našim projektima spajanja i preuzimanja, tako i u preuzimanju korporativnih i financijskih klijenata – rekao je u utorak ulagačima izvršni direktor Ted Pick. Poticaj za veću aktivnost mogli bi stvoriti i geopolitički rizici, smatra Pick, a pomažu i rastuća tržišta dionica te visokoprofilne inicijalne javne ponude (IPO) koje su imale pozitivan utjecaj i na savjetodavno poslovanje ove tvrtke. 

Ekonomska i geopolitička neizvijesnost i dalje visoke

Ukupni prihod odjela za institucionalne vrijednosne papire Morgana Stanleya, koji obuhvaća investicijsko bankarstvo, dionice i fiksni prihod, popeo se na sedam milijardi dolara sa 6,8 milijardi godinu ranije. Prihod od trgovanja fiksnim prihodima pao je za četiri posto dok su dionice porasle za četiri posto.

– Iako poslujemo zdravo, još uvijek su u pozadini ekonomske i geopolitičke neizvjesnosti – zaključio je Pick.

Najstarija američka banka, Bank of New York Mellon, također je nadmašila očekivanja Wall Streeta ovoga tjedna povećavši svoju dobit za pet posto zahvaljujući rastu vrijednosti imovine zbog povećanja naknade za investicijske usluge što je i više nego nadoknadilo niže prihode od kamata. 

I dok je imovina ove banke rasla jer su nade u meko slijetanje gospodarstva dovele do oporavka tržišta, prihodi od kamata na portfelj vrijednosnih papira, zajmova i depozita je pao, a niža volatilnost na deviznim tržištima također je štetila dobiti.

– Ono što vidimo je stvarno snažna temeljna podloga za američko gospodarstvo - rekao je izvršni direktor Robin Vince, ponavljajući osjećaje drugih rukovoditelja u financijskoj industriji.

Upozorio je, međutim, da bi geopolitičke napetosti, neizvjesnost oko putanje kamatnih stopa i fiskalni deficit Sjedinjenih Američkih Država mogli imati destabilizirajući učinak. Najstarija je američka banka ovoga tjedna poručila da je neto dobit primjenjiva na obične dioničare porasla na 953 milijuna dolara, ili 1,25 dolara po dionici u prvom tromjesečju, u odnosu na 911 milijuna dolara, ili 1,13 dolara po dionici u istom razdoblju prošle godine. Prilagođeni neto prihod tijekom tromjesečja iznosio je 1,29 dolara po dionici, dok je prihod porastao za tri posto, na 4,53 milijarde dolara - što je najveći tromjesečni prihod ikada na bazi tekućeg poslovanja.

Prvo smanjenje se očekuje u rujnu

Wall Street je očekivao da će zajmodavac izvijestiti o prilagođenoj zaradi po dionici od 1,19 dolara na 4,39 milijardi dolara prihoda. Banka je rekla da je otkupila dionice u vrijednosti od 988 milijuna dolara i da je njezin odbor odobrio novi program otkupa dionica vrijedan šest milijardi dolara.

Goldman Sachs je također impresirao tržišta ovoga tjedna povećanjem dobiti od 28 posto zahvaljujući većim naknadama i dobrim rezultatima u trgovanju. 

Dok banke i financijske institucije u SAD-u nastavljaju sa svojim prognozama za ovu godinu i objavom rezultata za prvi kvartal,  ulagači su pak smanjili svoja očekivanja za ublažavanje Fedove monetarne politike nakon što su prošlotjedni podaci pokazali da su potrošačke cijene u SAD-u u ožujku porasle više od očekivanog.

Fedovo prvo smanjenje stope sada se očekuje u rujnu, umjesto u lipnju, a ulagači također vjeruju da će središnja banka smanjiti svoju referentnu kamatnu stopu za samo pola postotnog boda ove godine, što je niže od ranijih očekivanja smanjenja stopa koja su iznosila čak cijeli postotni bod. Ipak, banke su prilikom objave kvartalnih rezultata poručile da se spremaju za sve moguće situacije.

01. svibanj 2024 06:36