Svijet
StoryEditor

Jedna od najvećih njemački dnevnih novina proglasila stečaj

14. Studeni 2012.

Jedna od najvećih njemačkih dnevnih novina, Frankfurter Rundschau, u utorak je proglasila stečaj, čime su se potvrdile glasine o mogućem gašenju toga lista, objavili su njemački mediji.

Iako su izdavači, koncern DuMont i DDVG, proteklih mjeseci u više navrata opovrgavali navode o problemima lista, u utorak ujutro sud u Frankfurtu zaprimio je zahtjev za pokretanjem stečajnog postupka. Dosadašnja uprava ostat će na dužnosti do daljnjega, ali će odluke o poslovanju donositi jedan odvjetnik koji je imenovan privremenim stečajnim upraviteljem.

Zaposlenici lista u utorak poslije podne priopćili su međutim da će FR i dalje izlaziti, ali nisu pojasnili na koji će se način to omogućiti.

Izdavači su proteklih godina u novinama u nekoliko navrata provodili mjere štednje, uključujući i smanjenje plaća i spajanje FR-a s listom Berliner Zeitung, ali su se te mjere pokazale neuspješnima. Sindikat Verdi, koji okuplja i zaposlenike FR-a, nije krio iznenađenje odlukom o stečaju. - Nadali smo se da postoje druga rješenja - izjavio je predstavnik sindikata Manfred Moos. Prema navodima sindikata, Frankfurter Rundschau zapošljava oko 500 ljudi, od čega su petina novinari.Njemačko novinarsko društvo (DJV) pozvalo je izdavača da ne dijeli otkaze zaposlenima u redakciji. - Novinarke i novinari FR-a trebaju profesionalnu perspektivu - izjavio je predsjednik DJV-a Michael Konken. "Propast uglednih novina posebno je gorka za zaposlenike, koji su se godinama odricanjem od dijela plaća borili za opstanak svojih novina", zaključio je Konken.

Tjednik Der Spiegel procjenjuje da bi stečaj FR-a mogao biti tek početak "pomora novina" u Njemačkoj idućih mjeseci. Prema pisanju Spiegela, između ostaloga ugrožen je i opastanak lista Financial Times Deutschland, a odluka o njegovoj sudbini trebala bi se donijeti do 21. studenoga.

Lijevo liberalni list Frankfurter Rundschau u vlasništvu je koncerna DuMont i izdavačkog društva DDVG, koje je u vlasništvu njemačke socijaldemokratske stranke SPD. Oba izdavača u utorak su priopćila kako su se mjere oporavka pokazale neuspješnima, posebice nakon što je u prvome polugodištu došlo do velikog pada prometa s reklamama i tiskom.- Time je i za upravu nestala perspektiva daljnjeg opstanka poduzeća - navodi se u priopćenju.

Poslije podne se oglasilo i zaposleničko vijeće lista, s priopćenjem naslovljenim s ‘Ovo nije kraj FR-a‘. Zaposlenici obećavaju u priopćenju da će list i dalje izlaziti. "Čvrsto smo uvjereni da Frankfurter Rundschau uz Vašu potporu i naš rad ima budućnost", poručili su zaposlenici čitateljima, ne navodeći na čemu temelje svoj optimizam.

Frankfurter Rundschau je u kolovozu 1945. dobio dozvolu za izlaženje kao druga novina u poslijeratnoj Njemačkoj. Prema pisanju lista Frankfurter Allgemeine Zeitung, FR je u proteklim godinama bilježio po 20 milijuna eura gubitka godišnje.Frankfurter Rundschau jedan je od najvećih dnevnih listova u Njemačkoj. Prema nakladi, FR se sa 118 tisuća prodanih primjeraka nalazi na petom mjestu, a ako se izuzme list Bild, koji se uvrštava u tabloide i ima nakladu od 2,7 milijuna, FR je na četvrtom mjestu iza listova Sueddeutsche Zeitung (413.000), Frankfurter Allgemeine Zeitung (354.000) i Die Welt

27. travanj 2024 05:56