Svijet
StoryEditor

Moguća intervencija Zapada u Siriji katapultirala cijene nafte

28. Kolovoz 2013.

Cijene barela nafte naglo su danas poskočile zbog priprema zapadnih zemalja za napad na Siriju, što je potaknulo zabrinutost za opskrbu naftom iz bliskoistočne regije.

Na londonskom tržištu cijena barela sirove nafte poskočila je nakratko na 117,34 dolara da bi se naknadno stabilizirala na 115,33 dolara, u plusu 97 centi u odnosu na jučerašnje zatvaranje. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 109,92 dolara, u plusu 91 cent, nakon što je nakratko njegova cijena dosegnula najvišu razinu od svibnja 2011., od 112,24 dolara.

SAD i njihovi saveznici pripremaju zračne napade na oružane snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, kojeg smatraju odgovornim za prošlotjedni napad kemijskim oružjem na sirijske civile.

Sirija nije veliki proizvođač nafte, no analitičari kažu da mogućnost daljnje destabilizacije Bliskog istoka potiče zabrinutost za opskrbu.

"Iako je trebalo malo vremena da naftna tržišta reagiraju na prijetnju vojnog udara na Siriju, sada to čine punom silinom", konstatirali su u Commerzbanku.

"Najnoviji skok cijena otvara pitanje koliko još ima prostora za taj rast. To nesumnjivo ovisi o raspletu aktualnih zbivanja u regiji" Bliskog istoka, ističu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 109,28 dolara, što znači da je bila 92 centa viša nego prethodnog dana trgovanja.

14. svibanj 2024 19:12