Svijet
StoryEditor

Mostarski Aluminij smanjuje temeljni kapital da pokrije gubitke

27. Veljača 2013.

Nadzorno vijeće mostarskog Aluminija donijelo je danas odluku o smanjivanju temeljnog kapitala tvrtke te provođenje daljih mjera štednje nakon što je prihvaćeno izvješće da je ove kompanija 2012. godinu završila s gubitkom od 65,8 milijuna maraka ili oko 33 milijuna eura, priopćeno je iz Aluminija.

Visina gubitka, kako se navodi, rezultat je iznimno visoke cijene električne energije i najniže burzovne cijene metala u povijesti postojanja kompanije.

Članovi Nadzornog vijeća usvojili su i izvješće uprave o opsežnim mjerama štednje koje su pridonijele da ukupan godišnji gubitak ne dosegne čak 80 milijuna maraka zbog vrlo visoke cijene električne energije od 57 eura po megavatsatu.

Posebnom odlukom odobreno je pokrivanje gubitka smanjenjem dijela temeljnoga kapitala Aluminija, s obzirom na to da ova kompanija nema akumuliranih sredstava koja su iscrpljena dugogodišnjom krizom na tržištima metala i energenata.

U mostarskom Aluminiju, po podacima sudskog registra Županijskog suda u Mostaru, mali dioničar su vlasnici 64 posto dionica, Federacija BiH 24 posto i hrvatska Vlada 12 posto.

01. svibanj 2024 22:18