Svijet
StoryEditor

Najmoćnije središnje banke spremne na intervenciju

15. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, jer je vijest da su najmoćnije središnje banke u svijetu spremne za intervenciju, ako to bude potrebno nakon izbora u Grčkoj, ublažila strahovanja od poremećaja na financijskim tržištima.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Južnoj Koreji oslabile između 0,3 i 0,6 posto. Međutim, burzovni indeksi u Australiji, Singapuru, Hong Kongu i drugim azijskim tržištima porasli su između 0,3 i 0,9 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,6 posto.Financijska su tržišta ovoga tjedna vrlo nestabilna jer se ulagači plaše da će Grčka izaći iz eurozone ako na izborima u nedjelju pobijede stranke koje se protive oštrim mjerama štednje. Doduše, niti jedna grčka stranka ne zagovara napuštanje eura, no ljevičarska SYRIZA, koja prema anketama uživa isto povjerenje kao i konzervativna Nova demokracija, protivi se strogim uvjetima nametnutim prilikom odobravanja međunarodnog paketa pomoći od 130 milijardi eura kojim je Atena izbjegla bankrot. Ako na izborima u nedjelju ne pobijede stranke koje zagovaraju taj paket pomoći, ulagači se plaše da će daljnje slabljenje financijskog sustava primorati Grčku na izlazak iz eurozone, što bi izazvalo dodatni rast cijena zaduživanja prezaduženih članica tog bloka, kao što su Španjolska i Italija.

Najmoćnije središnje banke u svijetu spremne su na zajedničku intervenciju ako to bude potrebno kako bi se idućih tjedana stabilizirala financijska tržišta, doznaje Reuters. Idućega vikenda u Meksiku se sastaju lideri skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava koji će, među ostalim, raspravljati o načinima rješavanja europske dužničke krize.- Tržišta danas djeluju nešto snažnije, no to ne znači da su ulagači sigurniji u to što predstoji. Ako sada kupujete, zasigurno želite smanjiti svoju izloženost Europi. Vidite podatke o padu narudžbi za industrijsku proizvodnju u Europi, što može utjecati na sve ostale, kao i za recesije 2008. - kaže Fujio Ando, direktor u fondu Chibagin Asset Management.Nada u intervenciju središnjih banaka u cilju stabilizacije financijskih tržišta podržala je tečaj eura. Jutros se na valutnim tržištima kreće oko 1,2630 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,2570 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skliznula je s jučerašnjih 99,85 na 99,60 jena. I dolar je oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj pao sa 79,40 na 78,85 jena. Nakon što je jučer skočila za gotovo 1,3 dolara, terminska cijena nafte na burzi u New Yorku jutros je porasla daljnjih 50-ak centi, na 84,40 dolara po barelu. To se zahvaljuje jučerašnjoj odluci OPEC-a o zadržavanju proizvodnje nafte na postojećim razinama i u drugom dijelu ove godine.

26. travanj 2024 19:11