Svijet
StoryEditor

‘Naša je šansa u privlačenju hrvatskih poduzetnika‘

08. Travanj 2013.

Bosanskohercegovački premijer Vjekoslav Bevanda ocijenio je da bi vlasti u toj zemlji trebale snažnije raditi na privlačenju investicija iz Hrvatske nakon što uđe u Europsku uniju i napusti prostor CEFTA-e gdje će hrvatskim gospodarstvenicima zbog carinskih optrećenja biti otežano poslovanje.

- Naša je šansa u privlačenju hrvatskih poduzetnika, jer im je BiH osnovno tržište, da otvaraju poduzeća u našoj zemlji. I političari i privrednici trebaju lobirati da hrvatski biznismeni otvaraju pogone u BiH. Jer, ako ih ne privučemo mi, otići će u Srbiju - rekao je Bevanda u intervju za entitetsku novinsku agenciju Federacije BiH (FENA). Pritom je dodao da na gospodarstvenike iz Hrvatske ne treba gledati kao na ljude koji su došli s ‘neprijateljskim namjerama‘.

- Ako otvaraju tvrtke u Hercegovini posao će dobiti naši ljudi i nije važno je li to u Čitluku, Mostaru ili bilo kojem drugom mjestu. Posla će biti za sve - dodao je Bevanda.

Po Bevandinim riječima, približavanje granice EU-a bit će iznimno korisno za BiH. "Mi se moramo probuditi iz sna do sedmog mjeseca ove godine, jer će BiH graničiti s Europskom unijom. Bosna i Hercegovina ulaskom Hrvatske u EU dobiva otvoreno tržište prema EU-u za našu robu", dodao je. Pritom je upozorio da je ključno uskladiti sve standarde kakvi vrijede u Europskoj uniji kako bi se i robe biljnog i životinjskog podrijetla mogle izvoziti iz BiH, što je sada povezano s osposobljavanjem dva granična prijelaza na sjeveru i jugu zemlje.

09. svibanj 2024 21:50