Ukratko
StoryEditor

OIV nastavlja digitalizaciju televizije u Bosni i Hercegovini

03. Siječanj 2024.
Mate Boticafoto Ratko Mavar

U Sarajevu je danas potpisan Ugovor o nabavi opreme za digitalni prijenos i emitiranje koja je potrebna za realizaciju Projekta digitalizacije Javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini. Ugovor je potpisan između Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine te grupe ponuđača u kojoj je kompanija SIRIUS 2010 d.o.o. iz Banja Luke kao nositelj te Odašiljači i veze d.o.o. (OIV) kao član grupe.

Nakon prve faze, koju je OIV završio još 2016., ovim dugo očekivanim nastavkom realizirat će se druga i konačna treća faza digitalizacije čime će se na cjelokupnom području Bosne i Hercegovine svim građanima omogućiti prijam programa Javnih RTV servisa u BiH putem DVB-T2 platforme digitalne zemaljske televizije, napisali su iz OIV-a. 

Projekt obuhvaća isporuku, montažu i integraciju opreme u jedinstveni sustav po principu ‘ključ-u-ruke‘, a riječ je o opremi DVB-T2 odašiljača i pretvarača (gap filler) s antenskim sustavima na 156 lokacija, headend sustavu za procesiranje televizijskih signala, sustavu za prijenos televizijskih signala kojeg čine 44 mikrovalna linka, informatičkoj opremi, mjernim instrumentima i drugoj potrebnoj opremi, uz nadogradnju opreme iz prve faze na novi sustav odašiljanja.

Rok za puštanje cjelokupnog sustava u rad je 510 dana od potpisivanja ugovora te se završetak obje faze projekta očekuje sredinom 2025. godine. Međutim, puštanjem u rad odašiljače velike snage već krajem 2024. završit će druga faza projekta te će najveći dio građana BiH moći pratiti zemaljsku televiziju putem novog digitalnog signala, stoji u priopćenju. 

Potpisivanju ugovora su uz ministra komunikacija i prometa BiH Edina Forte i direktora kompanije SIRIUS 2010 Momčila Đukića, nazočili su i predstavnici OIV-a Mate Botica, predsjednik Uprave, Denis Nikola Kulišić, član Uprave i Nikola Perković, voditelj projekta.

- Drago nam je što smo još jednom prepoznati kao pouzdan partner u ostvarivanju digitalne transformacije televizijskog odašiljanja u Bosni i Hercegovini. Naša kompanija ima dokazano bogato iskustvo i stručnost u pružanju visokokvalitetnih rješenja za distribuciju digitalnog signala na području Republike Hrvatske što će značajno doprinijeti uspješnoj realizaciji projekta digitalizacije Javnih RTV servisa u vašoj zemlji. Želio bih naglasiti kako ovaj projekt nema samo predznak tehnološkog iskoraka i modernizacije, već će doprinijeti unapređenju kvalitete i iskustva gledanja zemaljske televizije u Bosni i Hercegovini - rekao je Botica prilikom potpisivanja ugovora.

23. travanj 2024 07:42