Svijet
StoryEditor

Obama još nije donio končanu odluku o Siriji

31. Kolovoz 2013.
Piše:
liderhrt

Američki predsjednik Barack Obama rekao je da još nije donio konačnu odluku o Siriji, ali je spomenuo ograničenu akciju SAD-a kojom se želi kazniti režim Bašara al Asada zbog korištenja kemijskog oružja.

Svijet ne može prihvatiti da se žene i djeca truju plinom, rekao je Obama, nakon objave izvješća u kojem se kaže da je u napadu kemijskim oružjem 21. kolovoza koji se pripisuje sirijskom režimu poginulo u blizini Damaska 1.429 osoba od kojih 426 djece.

Američki je predsjednik pozvao svijet da ne stoji paralizirano pred stanjem u Siriji. Govorio je u Bijeloj kući prije sastanka s njegovim kolegama iz baltičkih zemalja, također je osudio nemoć Vijeća sigurnosti UN-a u kojem Rusija blokira svaku inicijativu. 

Obama i francuski predsjednik Francois Hollande pozvali su međunarodnu zajednicu da uputi snažnu poruku režimu Bašara al-Asada, koji smatraju odgovornim za kemijski napad 21. kolovoza, objavila je Elizejska palača.

Dvojica šefova država suglasili su se da međunarodna zajednica ne može tolerirati korištenje kemijskog oružja, da za njega treba smatrati odgovornim sirijski režim i da treba uputiti snažnu poruku kako bi ga se osudilo, priopćio je ured francuskog predsjednika, nekoliko sati nakon telefonskog razgovora dvojice čelnika.

U razgovoru koji je potrajao gotovo tri četvrt sata, dvojica čelnika zaključila su da dijele uvjerenost u kemijsku prirodu napada i nedvojbenu odgovornost režima Bašara al-Asada.

Nedugo nakon toga istražitelji UN-a, koji su u Siriji prikupljali podatke o navodnom kemijskom napadu 21. kolovoza - napustili su Damask i doputovali u Libanon. Prvo bi trebali dati usmeno izvješće glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu. Za konačne zaključke o uporabi kemijskog oružja trebat će pričekati rezultate laboratorijskih analiza koje se provode u Europi. To bi moglo potrajati do dva tjedna.

Obama je o Siriji telefonom razgovarao i s britanskim premijerom Davidom Cameronom, doznaje se iz američkih diplomatskih izvora.

Pariz smatra kako odbijanje Londona da intervenira u Siriji ne mijenja stajalište Francuske, bliske saveznice i prijateljice SAD-a, koje žele razmjernu i odlučnu akciju protiv režima u Damasku.

Ankara želi ići i mnogo dalje. Turski premijer Recep Tayyip Erdogan zauzima se za promjenu režima u Siriji, izjavivši da ograničena akcija ne može zadovoljiti. To ne može biti 24-satna akcija. Bitno je zaustaviti krvoproliće u Siriji i oslabiti režim toliko da odustane, rekao je.

S druge strane, Unija južnoameričkih država (UNASUR) osudila je na summitu u Surinamu mogućnost strane intervencije u Siriji i pozvala na mirno rješenje sukoba.Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro upozorio je da će, bude li sirijski predsjednik srušen s vlasti ili ubijen, vlast u zemlji preuzeti teroristi, što će ugroziti cijelu Europu.

Američki državni tajnik John Kerry izrazio je u petak uvjerenost da je sirijski režim počinio kemijski napad u kojem je poginulo 1.429 civila, od toga 426 djece. Asadov režim, kazao je, želio je očistiti predgrađe Damaska od oporbe i tri dana prije napada stručnjaci za kemijsko oružje bili su u tom području i pripremali napade noseći plinske maske.

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da su američki dokazi o navodnoj upletenosti sirijskih vlasti u napad kemijskim oružjem 21. kolovoza obične laži.

Ono što je američka administracija ocijenila nepobitnim dokazima (...) nije ništa više od starih priča koje su objavili teroristi prije više od tjedan dana, sa svim njihovim lažima i izmišljotinama, kaže se u priopćenju pročitanom na sirijskoj državnoj televiziji.

Ministarstvo izražava čuđenje što jedna supersila vara svoju javnost na tako naivan način oslanjajući se na nepostojeće dokaze. Čudi ga također što SAD temelje svoja stajališta o ratu i miru na onome što je objavljeno na društvenim mrežama i internetskim stranicama.

Brojke koje je u petak naveo američki državni tajnik John Kerry govoreći o žrtvama kemijskog napada počinjenog 21. kolovoza samo su fiktivne i potječu od oružanih skupina u Siriji i oporbe u inozemstvu, kaže se u priopćenju.

05. svibanj 2024 20:56