28. rujan 2016.

Poljaci vraćaju državne udjele u bankama

Konzervativna poljska vlada koju predvodi stranka Zakon i pravda (PiS) vraća državne udjele u bankama iz ruku stranih investitora. Vlada je već otkupila dionice u poljskom ogranku GE Money‘s (GE Capital), a do kraja godine namjerava vratiti udio UniCredita u domaćoj banci Pekao. Prošle srijede je potvrđena i namjera poljskih banaka pod državnom upravom Alior i PKO da preuzmu lokalne ogranke Raiffeisen bankarstva i leasinga.

Dio ekonomista i javnosti se pribojava trenda jer bi većinsko vlasništvo u sektoru vladajućima moglo omogućiti da repliciraju praksu iz prošlosti pa financiraju projekte kakvi su rudnici ugljena ili veliki infrastrukturni pothvati koji kratkoročno potiču zapošljavanje ali su dugoročno neisplativi, piše Reuters.

Ukoliko država uspije u svojoj strategiji, ona će zajedno s autohtonim investitorima, uključujući najbogatijeg Poljaka Leszeka Czarneckog, kontrolirati 54 posto domaćeg bankarskog sektora.

- Ja nisam pobornik pretvaranja vraćanja udjela u nacionalizaciju - rekao je Cezary Stypulkowski, izvršni direktor mBank-a, četvrte banke u Poljskoj, dodavši da zagovara "domestikaciju" uprava kao način da se osiguraju kreditne linije prema lokalnim tvrtkama.

- Upravljanje političkih struktura bankarskim sektorom je izrazito lako. U takvim slučajevima, sklonost da se zaobiđu pravila tipično završava katastrofom - kaže.

Zrcaljenje

PiS je na vlasti od prošle godine, a od početka mandata je obećao nove poreze za banke i supermarkete, smanjenje zakonske dobi za umirovljenje i povećanje doplataka za djecu. Stranka je vraćanje državnog udjela u bankama kao dugoročni cilj definirala 2012. godine i trenutačno razmišlja o pomoći dužnicima u stranim valutama prema sličnom modalitetu koju je Hrvatsku odveo do arbitraže u Washingtonu.

Dužnosnici upoznati s promišljanjem poljskih konzervativaca kažu da su oni dijelom motivirani željom da se dokine praksa u kojoj banke guše kreditiranje ekonomije kako bi sačuvale ili osigurale visoke dividende dioničarima.

- Pitanje je kako osigurati da nitko ne zatvori pipu kad se pojavi kriza, kao u 2009., - rekao je neimenovani izvor za Reuters.

Gledište vlade podržava i dio menadžera.

- Mi više preferiramo kreditiranje ekonomije nego isplaćivanje dividendi - komentirao je Zbigniew Jagiello, izvršni direktor u najvećoj poljskoj banci PKO.