Financije
StoryEditor

Zbog problema u Kini bankarskom divu pala dobit za 80 posto u zadnjem kvartalu 2023.

21. Veljača 2024.

Britanska bankarska grupacija HSBC ovoga je tjedna izvijestila padu dobiti od 80 posto u posljednja tri mjeseca prošle godine. Kao glavni krivac navodi se gubitak od tri milijarde dolara zbog udjela u kineskoj Banci komunikacija (BoCom). Riječ je o petoj najvećoj banci u kontinentalnoj Kini i prvoj dioničkoj komercijalnoj banci u državnom vlasništvu.

Dobit grupacije za četvrto tromjesečje pala je s prošlogodišnjih pet na jednu milijardu dolara, dok je dobit prije oporezivanja za cijelu godinu porasla 78 posto na 30 milijardi dolara prvenstveno zbog viših kamatnih stopa. Ipak, banka nije ispunila očekivanja analitičara od 34 milijarde dolara.

Iz HSBC-a su poručili da su problemi u BoComu ‘u skladu s nedavnim razvojem tržišta u kontinentalnoj Kini‘, ali da je BoCom ‘i dalje snažan partner‘ te da su HSBC-eva ‘pozitivna stajališta o srednjoročnim i dugoročnim mogućnostima strukturnog rasta u kontinentalnoj Kini nepromijenjena‘.

Najnoviji je ovo znak udara koje banke doživljavaju u Kini, a podsjetimo, rival britanske grupacije Standard Chartered ostvario je gubitak od 700 milijuna dolara u listopadu zbog svoje investicije u China Bohai banku.

HSBC je najavio daljnji otkup dionica u vrijednosti od dvije milijarde dolara te su poručili da su izgledi trenutno neizvjesni i da su im klijenti zabrinuti za svoje financije, no ostaju pozitivni.

– Oporavak Kine nakon ponovnog otvaranja bio je brži od očekivanog, ali njezino je gospodarstvo poraslo u skladu s godišnjim ciljem od oko pet posto u 2023. godini. Očekujemo da će se to zadržati u 2024. – rekao je predsjednik Uprave HSBC-a Mark Tucker podsjećajući na najavljene mjere potpore koje je kineska vlast donijela kako bi pomogla sektoru nekretnina.

Kinesko je gospodarstvo sputano nekretninskom krizom još od 2021. godine kada je vladina mjera protiv zaduživanja developera izazvala smanjenje ulaganja u sektor. Tržište je nekretnina od tad ušlo u period kontinuiranog pada obilježenog stalnim padom ulaganja u nekretnine i prodaje nekretnina.

Deseci velikih developera nisu platili svoje dugove, a Evergrande, nekadašnji drugi najveći nekretninski div u zemlji, nedavno je bankrotirao.

Dobra godina za banke

No dok banke koje posluju u Kini muku muče s gubicima, ostale europske banke ostvaruju rekordne rezultate.

Deutsche Bank je početkom mjeseca objavila financijske rezultate te je u 2023. ostvarila dobit prije oporezivanja u iznosu od 5,7 milijardi eura što je dva posto više u odnosu na 2022. godinu. Prihodi su porasli za šest posto na 28,9 milijardi eura. Njemačka banka planira povećati i otkup dionica i dividende za najmanje 50 posto na godišnjoj razini u 2024. godini.

Nadalje, rezultate je objavila i talijanska Intesa Sanpaolo, vlasnica Privredne banke Zagreb. Na razini grupe Intesa je objavila operativni prihod od 25 milijardi eura što je 17 posto više nego godinu ranije. No, zato je neto dobit skočila za 76 posto, na 7,7 milijardi eura. Pritom u stavci neto kamatnog prihoda Intesa bilježi rast od 54 posto koji je dosegnuo 14,6 milijardi eura, dok je operativna marža ojačala 31 posto.

Rekordnim se godišnjim rezultatima pohvalio i talijanski UniCredit. Banka je u četvrtom tromjesečju zabilježila neto dobit od 2,8 milijardi eura što je 19 posto više na godišnjoj razini. Dobit je ostvarena na rastu ukupnih prihoda od 4,6 posto u odnosu na isto razdoblje 2022., a koji su ukupno dosegli šest milijardi eura. Neto kamatni prihod od 3,6 milijardi eura povećan je za gotovo šest posto.

Ukupni prihodi od 23,8 milijardi eura skočili su za 17 posto dok je neto kamatni prihod u 2023. povećan više od 31 posto, dosegnuvši 14 milijardi eura. UniCredit je tako 2023. zaključio s neto dobiti od 8,6 milijardi eura što je 54 posto više nego godinu ranije.

Na kraju, Raiffeisen Bank International sa sjedištem u Austriji zabilježila je 30 posto više prihode u iznosu od 256 milijuna eura uz skok neto dobiti za čak 142 posto, na 105 milijuna eura.

27. travanj 2024 10:11