Svijet
StoryEditor

Poruke Feda dobro primljene na Wall Streetu

21. Ožujak 2013.

U srijedu je na Wall Streetu S&P 500 indeks porastao, nakon tri dana klizanja, jer je ulagače ohrabrila poruka američke središnje banke da će i dalje podržavati gospodarstvo monetarnim mjerama.

Dow Jones ojačao je 0,39 posto, na 14.546 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,67 posto, na 1.558 bodova, a Nasdaq indeks 0,78 posto, na 3.254 boda.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda poručili su jučer da će nastaviti s programom otkupa državnih i hipotekarnih obveznica u vrijednosti od 85 milijardi dolara mjesečno jer je nezaposlenost još uvijek visoka.

Premda je središnja banka poručila i to da će pratiti moguće rizike od vođenja takvih politika, njezino priopćenje ohrabrilo je ulagače jer to znači da će Fed, unatoč protivljenju nekoliko njegovih dužnosnika, i dalje voditi politiku rekordno niskih kamatnih stopa i tiskanja svježeg novca kako bi potaknuo kreditiranje i rast gospodarstva.

Zbog toga su ciparski financijski problemi jučer pali u drugi plan. Nakon što je tamošnji parlament odbio kontroverzni prijedlog eurozone o oporezivanju depozita u bankama, nastavljeni su pregovori o uvjetima po kojima bi ta članica eurozone mogla dobiti 10 milijardi eura međunarodne pomoći kako bi izbjegla bankrot.

Premda se radi o maloj zemlji, ulagači se plaše da bi kolaps tamošnjeg bankarskog sustava mogao izazvati rast kamata na obveznice prezaduženih članica eurozone i tako produbiti recesiju u tom bloku.

Ipak, zabrinutost ulagača je splasnula. Nakon što je u prva dva dana ovoga tjedna skočio za otprilike 25 posto, jučer je VIX indeksa ‘straha‘ Čikaške burze opcija pao 12 posto, što pokazuje da ulagači manje osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX ojačao je 0,68 posto, na 8.001 bod, a pariški CAC 1,43 posto, na 3.829 bodova. Londonski FTSE indeks oslabio je, pak, 0,13 posto, na 6.432 boda.

26. travanj 2024 06:58