Svijet
StoryEditor

Posao s kanabisom doseže rekordne brojke u SAD-u, a Kanada kreće s legalizacijom

27. Ožujak 2017.

Kanadska vlada odlučila je legalizirati kanabis, na teritoriju svoje države. Do mjeseca kolovoza, kada bi legalizacija trebala stupiti na snagu, tako će se Kanađanima dozvoliti da u svojim domaćinstvima uzgajaju do 4 biljke marihuane.

Legalizacija marihuane bilo je jedno od kontroverznijih predizbornih obećanja današnjeg premijera Kanade, Justina Trudeaua.

Legalizirati, regulirati i ograničiti pristup marihuani projekt je kanadske Vlade koja će odluku o legalizaciji objaviti već u mjesecu travnju, a puna provedba očekuje se do mjeseca kolovoza.

Ideja je marihuanu maknuti iz ruku djece i dilera drogom, ali marihuanu u Kanadi nitko neće moći legalno kupovati dok se ne stvore mehanizmi kojim se nastoji kontrolirati njezina distribucija.

-Dok ne stvorimo pravni i provedbeni okvir, postojeći zakoni ostaju na snazi, rekao je premijer Kanade, Justin Trudeau.

>>>Brazilski vrhovni sudac pozvao na legalizaciju marihuane i kokaina

Istovremeno, na području Sjeverne Amerike, posao s marihuanom doseže neslućene razine. Prema izvješću monitoringa ArcView-a, tvrtki koja investira u posao s marihuanom,ukupna prodaja koja je, po pitanju kanabisa, ostvarena prošle godine, penje se do vrtoglavih 56,4 milijardi dolara. Gotovo 88 posto svih novčanih transakcija u tom broju odnosi se na ilegalnu prodaju marihuane.

Također, procjene su kako će do 2021. godine, u legalnom poslu s marihuanom biti "okrenuto" 21,6 milijardi dolara. Na legalizaciju marihuane Kanada se odlučila ne samo zbor liberalnog predznaka stranke čiji je premijer na čelu te države, već i zbog izračuna troškova sprječavanja njezinog daljnjeg distribuiranja, troškova zadržavanja u pritvorima onih koji su ju nelegalno posjedovali i onih koji su ju nelegalno distribuirali, ali i zbog poreza na posao koji je, pokazuje to statistika, iznimno lukrativan.

Što se SAD-a tiče, legalizacija marihuane pitanje je koje je krenulo u suprotnom smjeru od trenda kojemu svjedočimo sada u Kanadi, nakon što je predsjednikom imenovan Donald Trump. Za razliku od Trudeaua, Trump se u svojoj predsjedničkoj kampanji obvezao stati na kraj valu legalizacije, u pojedinim federalnim državama SAD-a.

>>>Očekuje se da će američka industrija marihuane u tri godine stvoriti 300 tisuća radnih mjesta

27. travanj 2024 05:53