Svijet
StoryEditor

Prepolovljen švicarski gospodarski rast

05. Rujan 2012.

Potrošačke cijene u Švicarskoj u kolovozu su na godišnjoj razini smanjene više nego što se očekivalo, dok su na mjesečnoj razini ostale nepromijenjene, pokazali su u srijedu podaci tamošnjeg saveznog statističkog ureda.

U usporedbi s kolovozom prošle godine potrošačke cijene pale su za 0,5 posto, što je nešto više u odnosu na 0,4 posto koliko su procjenjivali ekonomisti. Time je pad potrošačkih cijena na godišnjoj razini blago usporen, budući da su u srpnju cijene smanjene 0,7 posto, pokazali su podaci statističkog ureda. U odnosu na srpanj razina cijena nije se mijenjala, dok su ekonomisti očekivali blagi rast od 0,1 posto.

Najnoviji podaci o švicarskom bruto domaćem proizvodu (BDP) jučer su negativno odjeknuli na tržištima, pokazavši neočekivan pad u drugom tromjesečju pod utjecajem nepopustljive krize u eurozoni. Gospodarstvo te malene alpske zemlje u drugom je tromjesečju smanjeno za 0,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, dok je na godišnjoj razini rast više nego prepolovljen i iznosio je 0,5 posto, u usporedbi s 1,2 posto u prva tri ovogodišnja mjeseca, pokazali su podaci švicarskog ministarstva gospodarstva.

05. svibanj 2024 05:45