Svijet
StoryEditor

Prosječan stan u BiH stoji 40.000 eura

11. Prosinac 2012.

Prodaja stanova u Bosni i Hercegovini ove je godine smanjena za trećinu, dok je kreditiranje palo za petinu zbog lošeg poslovnog ozračja, političke krize, cijene nekretnina u zemljama okruženja te opreza građana, objavio je u utorak sarajevski ‘Dnevni avaz‘ pozivajući se na navode agencija za prodaju nekretnina.

Unatoč tome što se cijene stanova kreću u prosjeku oko 80.000 konvertibilnih maraka (40.000 eura) i u ovoj godini je dodatno smanjena za 25 posto u odnosu na godinu dana ranije i dalje opada njihova potražnja.Direktor i vlasnik agencije ‘Sigenx‘ iz Sarajeva Spaho Ljajić tvrdi da je posljednjih nekoliko mjeseci situacija na tržištu nekretnina u glavnom gradu BiH vrlo loša.

- Na ovako lošu situaciju najviše utječe politički ambijent, ali i cijene nekretnina u okruženju, u zemljama regije, koje su, također, u padu - rekao je Ljajić. Dodao je i da banke nestimulativno djeluju u području stanogradnje i prodaje nekretnina. Direktor lanca nekretnina ‘Aktido‘ Fahrudin Baluković istaknuo je da je kupovna moć građana iznimno niska.

- Bosanskohercegovački građani sve teže se odlučuju na kupovinu nekretnina, kupovna moć je vrlo niska, mogućnosti kreditnog zaduženja prosječnog zaposlenika su između 70.000 i 80.000 maraka - rekao je Baluković. Najskuplji stanovi u BiH se prodaju u u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci.

28. travanj 2024 19:51