Svijet
StoryEditor

Slovenci protiv toga da im stranci upravljaju državnim poduzećima

26. Kolovoz 2013.

Ideja slovenske premijerke Alenke Bratušek o angažiranju stranih menadžera koji bi upravljali portfeljom imovine u većinskom vlasništvu države nema potporu u okviru njene koalicije, a protive joj se i stručnjaci.

"Nijedna ozbiljna država ne bi dala vanjskom izvođaču da upravlja njenom cjelokupnom državnom imovinom, to je slično potpunoj privatizaciji i predstavljalo bi kapitulaciju" izjavio je za "Delo" od ponedjeljka stručnjak za korporativno pravo Gorazd Podbevšek.

Bratušek je ideju o tome da se za upravljanje portfeljom državne imovine putem pozivnog natječaja angažira strana tvrtka iznijela kao jednu od mogućnosti kako bi se spriječilo da na izbor kadrova u državnim poduzećima odlučuje politika putem stranačkih kvota u nadzornim odborima.

Komentirajući ostavku člana svog kabineta Gašpara Mišiča koji se kandidirao za mjesto direktora Luke Koper, Bratušek je prošlog tjedna rekla da joj se čini kako bi angažiranje stranih stručnjaka koji bi upravljali portfeljom državne imovine bilo najbolji način da se spriječi političko kadroviranje, a alternativno rješenje vidi u privatizaciji državne imovine, odnosno njenoj prodaji.

Podbevšek tvrdi da bi Slovenija prepuštanjem strancima da vode državna poduzeća priznala da sama svojom imovinom ne zna upravljati po standardima OECD-a koji zabranjuju miješanje vlade u tekuću poslovnu politiku poduzeća u kojima je vlasnik država i zahtijevaju jasno postavljanje granice između njene regulatorne i vlasničke uloge.

U Njemačkoj i skandinavskim zemljama portfeljom državne imovine upravljaju jedinice u okviru državne uprave, ali djeluju stručno i neovisno, dok u Sloveniji predstavnici stranaka javno govore o kvotama, o tome koliko im mjesta pripada u nadzornim odborima, rekao je Podbevšek.

01. svibanj 2024 10:18