Svijet
StoryEditor

Slovenija bi i BiH mogla ucjeniti zbog Ljubljanske banke

05. Kolovoz 2012.

Slovenski odvjetnik Franc Bucik, koji zastupa bosanskohercegovačke štediše u sporu s Ljubljanskom bankom, izrazio je sumnju da bi slovenske vlasti mogle ucijeniti BiH kako bi odustala od potraživanja za staru deviznu štednju kao što je to u slučaju ulaska Hrvatske u EU najavio slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Bucik je za sarajevski list Dnevni Avaz izjavio da bi se potezi koje slovenska vlada poduzima u slučaju Hrvatske mogli dogoditi i BiH zbog navodnih dugovanja tvrtki iz BiH Ljubljanskoj banci. - Ovo što Slovenija i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rade, nije nikome jasno u Sloveniji. Umjesto da plate dug, oni skreću pozornost sa stvarnog problema ucjenjujući države kojima se duguje. To nema nigdje svijetu, a tako će sigurno pokušati ucijeniti i BiH - rekao je Bucik za Dnevni Avaz.

Dodao je da pritisak slovenske vlade glede isplate duga od 1,2 milijarde maraka (oko 600 milijuna eura) stare štednje prema BiH ipak neće naići na odobravanje Bruxellesa. Pojasnio je da je je njegov ured podnio tužbu ‘zbog malverzacija koje traju 20 godina‘. ‘Država je glavni krivac što dug nikada nije isplaćen‘, rekao je Bucik.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je krajem srpnja da je rješenje pitanja Ljubljanske banke preduvjet za ratifikaciju hrvatskog pristupnog sporazuma u slovenskom parlamentu.

03. svibanj 2024 22:41