Svijet
StoryEditor

Slovenija će sanirati bankarski sustav

03. Listopad 2012.

Vijeće guvernera Europske središnje banke (ECB), koje dva puta godišnje zasjeda izvan Frankfurta gdje je sjedište ECB, imat će u četvrtak svoj redovni mjesečni sastanak u Sloveniji.

Kako je objavila slovenska središnja banka (BS), pripreme za sastanak koji će se održati na Brdu kod Kranja u punom su tijeku i odvijaju se prema planu. Predsjednik ECB-a Mario Draghi već će danas doputovati u Sloveniju, gdje će ga primiti i predsjednik Danilo Tuerk, objavio je u srijedu Tuerkov ured.

Slovenski parlament ovih dana treba donijeti zakon kojim bi se započela sanacija slovenskog bankarskog sustava, od čega potencijalno ovisi i mogućnost da Slovenija kao članica eurozone koristi financijske injekcije koje ECB po povoljnim kamatnim stopama odobrava banakama koje imaju problem likvidnosti.

Slovenski ministar financija Janez Šušteršič zanijekao je u utorak da ECB slovenskoj vladi ne preporučuje izdavanje obveznica s državnim jamstvom u visini četiri milijarde eura kojima bi banke zamijenile svoja slaba potraživanja, odnosno loše kredite odobrene pred izbijanje gospodarske krize, kako je predviđeno zakonom o kojemu parlament još nije donio odluku. Slovenija očekuje da bi čišćenje bilanci banaka ponovo otvorilo mogućnost da slovenske banke prevladaju postojeći kreditni grč i dobivaju povoljne kredite ECB-a za likvidnost.

27. travanj 2024 02:22