20. listopad 2012.

Slovenija prodajom obveznice ‘kupila vrijeme‘

Slovenski ministar financija Janez Šušteršič ocijenio je uspješnom akciju kojom je Slovenija u petak zaključila prodaju svoje prve 10-godišnje obveznice nominirane u američkim dolarima, te tako na jedno vrijeme riješila pitanje likvidnosti.

Šušteršič je u razgovoru za emisiji ‘Odmevi‘ Slovenske televizije potvrdio da je prodaja obveznice nadmašila očekivanja, kako u pogledu potražnje koja je višestruko premašila ponudu, tako i u pogledu kamata.

Ukupno je izdano obveznica u vrijednosti 2,25 milijardi američkih dolara, uz godišnju kamatnu stopu od 5,5 posto plus osiguranje zbog valutnog rizika, a kupili su je uglavnom američki investicijski fondovi, pojasnio je Šušteršič.

Slovenija je prodajom obveznice u dolarima ‘kupila vrijeme‘ nakon dužeg vremena u kojemu nije nastupila na svjetskom financijskom tržištu jer će početkom iduće godine opet izdati novu dionicu u vrijednosti 3 milijarde eura, najavio je Šušteršič.

Sadašnja uspješna prodaja dionice u dolarima na jedno vrijeme rješava pitanje likvidnosti, ali znači i velik pomak u odnosu na poziciju Slovenije na financijskom tržištu jer su investitori još prije samo dva tjedna očekivali da će Slovenija pri izdavanju obveznice morati platiti kamate od 6,4 posto, naveo je Šušteršič.

On je upozorio da će Slovenija sada investitorima koji su pokazali interes za njene obveznice morati dokazati da je u stanju provesti strukturne reforme do kraja godine, osobito mjere za sanaciju bankarskog sustava.

Slovenski premijer Janez Janša rekao je u petak, komentirajući izdavanje i prodaju obveznice u dolarima, da bi zahtijevane kamate bile i za četvrtinu manje da opozicija u Sloveniji nije do sada sprječavala unošenje zlatnog fiskalnog pravila u ustav, kao svojevrsne kočnice zaduživanju države i stabilnosti javnih financija.