Svijet
StoryEditor

Slovenski bračni par s aplikacijom o mačku koji govori postao težak milijardu eura

05. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Slovenski poslovni časopis Manager objavio je ovogodišnju listu najbogatijih Slovenaca. Na prvom mjestu po prvi puta našao se bračni par Login, čija se tvrtka bavi razvijanjem aplikacija za mobitele.

Njihova imovina procjenjuje se na 617 milijuna eura. Iza i Samo Login osnivači su Outfita7, informatičke tvrtke koja najveći dio svoga uspjeha duguje velikoj popularnosti aplikaciji za pametne telefone gdje nastupa animirani mačak Talking Tom, a koja je bila skinuta čak 1.2 milijardu puta.

Po procjenama Managera procijenjena vrijednost Outfita iznosi 1.1 milijardu, a među deset najbogatijih Slovenaca nalaze se još dvojica djelatnika Outfita; Marko Pistotnik na petom mjestu s imovinom vrijednom 192 milijuna eura dolara, te Simon Rade na desetom mjestu i 96.6 milijuna eura.

Sandi Češko sa svojim Dormeo madracima, te osnivač Studia Moderne, koji je prošle godine bio po Manageru najbogatiji Slovenac tako je pao na drugo mjesto (390, 7 milijuna ). Treći na listi su se Albin i Tatjana Dobrešek, osnivači inžinjerske tvrtke Engineering Dobersek, sa 325, 8 milijuna eura.

Češko međutim nije iznenađen novim poretkom.

– Digitalizacija je danas najvažniji trend, još bitniji nego globalizacija. Tko u budućnosti neće digitalizirati svoj poslovni proces, neće moći sudjelovati u poslovnoj utrci - zaključio je drugi najbogatiji Slovenac, čija je vrijednost tvrtke pala s prošlogodišnjih 460 milijuna na aktualnih 391 milijun eura.

03. svibanj 2024 01:11